logo

Autor

Treść

Adam "Harpen" Berlik

28.01.2010, 12:20

"Moją aspiracją jest, abyśmy na gwiazdkę mieli konsolę z Xbox Live. Obiecuję, że za dwa tygodnie przekażę więcej szczegółów." - powiedział Jacek Murawski, dyrektor generalny Microsoft Polska w rozmowie z tvn24.pl
więcej »

*Dzibrill

Przodownik

28.01.2010, 14:31

> to jest odpowiedź na posta dodanego przez Lordpilot

> Czy te dane są kretyńskie, dlatego że nie pasują do Twojej (dość wątłej zresztą) hipotezy
> ? Są skrajnie wybiórcze, ale to jescze nie znaczy że kretyńskie.
> Niedawno były tutaj podawane dane (z jednego tylko serwisu torrentowego). W skrócie -
> piractwo na X360 szło w tysiące, na PC w miliony. Coś jeszcze dodawać ?

A i owszem, ze dane były z sieci torrentowych. A na przykładzie mojej sieci jestem w stanie pokazać jak to gracze konsolowi kupują oryginały. Kilkadziesiąt profili userów, w których plikach często i gęsto znajdują się takie pozycje jak "Wszystko na X360" czy na PSP. W skali światowej fakt - w skali naszego kraju (przy ciągle rosnącej sprzedaży konsol - a w szczególności X360, bo przerobienie tej konsoli jest banalnie proste) jednak postawiłbym na konsole. IMO powoli zaczyna ich być więcej niż PC.

> Mylisz się - ban i utrata gwarancji na sprzęt to są bardzo dotkliwe konsekwencje.
> Nie wierzysz ? To kup grę z obsługą singla i multi (na PC) i nie graj po multi w ogóle
> - przynajmniej 50% funu mniej. A podpięcie konsoli do netu, nawet pod "nieoficjalny"
> live daje bardzo dużo.

Ech.., bez przesady... Jakie dotkliwe konsekwencje? CBŚ wpada do domu? :) Miałem podpięte PS3 do netu i nic mi to nie dało poza elektroniczną dystrybucją. Iksa też miałem, ale nie podpinałem bo z multi gram tylko w MMO, a takowych na konsolach raczej nie uświadczysz. Więc jednak są ludzie (i nie jestem sam) którzy nie grają w multi.

> Piractwo na PC jest najwieksze i to jest kwestia bezdyskusyjna - stąd na PC masz te wszystkie
> durne zabezpieczenia (na konsolach ich nie ma).

Durne? Przecież one nie są po to by ograniczyć piractwo, tylko by ograniczyć rynek wtórny na którym producent nic nie zarabia. Inaczej byłyby na takim poziomie jak zabezpieczenia inwestycji - bo gra to też inwestycja.

>Wynika to z kilku rzeczy - PC do grania
> jest pewnie więcej niż wszystkich konsol razem wziętych. Dwa - brak sankcji. Nikt Cię
> od netu nie odetnie jeśli piracisz, nikt gwarancji na sprzęt nie zabierze... Trzy - łatwość
> i dostępność. Wystarczy dostęp do netu, niczego nie trzeba przerabiać...

Bezedura. Odłączą, już niedługo, albo zbanują MAC adres - co pewnie też nastąpi niedługo. Nie u nas, ale w takiej Francji albo Australii, gdzie co piąta gra dostaje bana ze względu na zawartość.

> W wypadku Polski dochodzi jeszcze mentalność rodzimych graczy - jest na torencie" za
> darmo" to biorę, daje się przerobić to przerabiam...

Wszędzie znajdziesz debili z podobnymi argumentami - Polska nie jest tu żadnym wyjątkiem.

Dżibril

[21]

*nVid

Delegat

28.01.2010, 15:05

Gdyby nie piractwo, Microsoft nie sprzedał by tylu Xboxów ;] Na pewno nie w Polsce. To jest temat do skomentowania, a nie kłótnia o statystyki, które jak wiemy oznaczają mniej więcej tyle, że ich znaczenie może być fałszywe, lub prawdziwe. Czyli nie znaczą nic.

mój gramsajt

[22]

*wladek616

Przodownik

28.01.2010, 15:14

Pożyjemy zobaczymy co z tego będzie. I może w końcu kupie sobie X

[23]

*SongoX

Delegat

28.01.2010, 15:15

No coraz więcej zaczyna Microsoft o tym mówić, żeby tylko im to na złe nie wyszło.

mój gramsajt

I fly, fly, fly like a symphony...

[24]

*RaukoMP_MODED

Robotnik

28.01.2010, 15:36

Sorry Bodzio-gracz, ale chrzanisz głupoty!!!!!!!!!!!!!!!!
Od kiedy da się przerobić PS3??
Bo jakoś do tej pory się nikomu nie udało :)
Także nie wiadomo, czy nie utrzyma się dłużej niz PS2, jako jedyna nie spiracona konsola!!!

[25]

*kartin

Robotnik

28.01.2010, 15:53

> to jest odpowiedź na posta dodanego przez Albii

> Największe piractwo jest na konsolach szczególnie na PS3....

Od kiedy można przerobić PS3 bo ja się jeszcze z takim przypadkiem nie spotkałem. Co do live do nie pozostaje nam nic innego jak tylko czekać

mój gramsajt

[26]

*SpecShadow

Supernauta

28.01.2010, 15:55

@RaukoMP, kartin i inni fanboye PS3:
http://www.gamezilla.pl/content/ps3-zlamane-p...k-nie-bedzie
Na gaminatorze są przynajmniej dwa newsy o złamaniu PS3. Dobranoc.

mój gramsajt

Wszystko co powiesz może zostać przeinaczone i użyte przeciwko Tobie. Forumowicze

[27]

*Harrolfo

Delegat

28.01.2010, 16:10

> to jest odpowiedź na posta dodanego przez SpecShadow

Potwierdzam, w CD-Action też jest o tym wzmianka

mój gramsajt

“If you finish a song and it’s not stuck in your head, then how will it stick in someone else’s head when they’ve only heard it once or twice?” - Chad Kroeger

[28]

*Xjumpaytech

Brygadzista

28.01.2010, 16:15

No właśnie PS3 zostało złamane. A co do innych. Jak ten gość miał coś robić? 4 lata nie robili nic, ale Mirski i spółka ten gość jest dopiero od roku w MS, więc wiele nie mógł jeszcze. A tak jak mówił mieszkał za granicą, więc pewnie dopiero niedawno dowiedział się od Mirskiego i spółki dzięki akcji o tym, że w ogóle nie ma Live i Polacy go chcą :).

mój gramsajt

Xbox Live GT:polaczek477

[29]

*FatB

Brygadzista

28.01.2010, 16:21

No jak ja go bym p......!
Zamiast robić wrescie co do czego z tym Live.. Ech... dobrze ze jeszcze w Sony sa ludzie ktorzy o to dbaja..

[30]

*loczyn

Delegat

28.01.2010, 17:59

> to jest odpowiedź na posta dodanego przez hans_olo

> To są tylko dwa kraje, a nie cały świat.

No dwa, które ja osobiście dobrze znam, a co w tych których nie byłem i nie znam? Może tam sytuacja jest taka sama.

> Zauważ, że zdecydowana większość rynku konsolowego
> stanowią tylko 3 kraje: USA, UK i Japonia,

Tak, bo tam jest najwięcej ludzi ;) We Francji jest najpopularniejszy Xbox, we Włoszech również konsole wiodą prym - chyba. Wiesz komputery na prawdę mają pozycję od nas na prawo czyli wschodnia Europa, Ruskie i Azja oraz bliski wschód.

> gdy je wziąć pod uwagę w skali światowej,
> to torrenty już nie stanowią takiego dużego odsetka. Z tego co ja przeglądam pewną dobrze
> niektórym znaną, polską stronę, to wersja Xbox ME2 ma więcej ściągnięć niż PC, ale tylko
> o kilkadziesiąt %.

No to u nas, musisz obejrzeć stronki z torrentami w krajach europy zachodniej. :)

> Ale gdyby przejrzeć trackery angielskie, to byłoby to jak 1:100.

Dla konsol czy dla PC? Chyba to pierwsze, stąd mówię popularność = ilość spiraconych kopii.

mój gramsajt

[31]

*Revan91

Delegat

28.01.2010, 18:23

Czy coś może czy nie, nie ma znaczenia, teraz jak znowu nic nie wyjdzie gość po prostu straci twarz.

mój gramsajt

[32]

*hans_olo

Ascendent

28.01.2010, 18:35

> to jest odpowiedź na posta dodanego przez loczyn

> Dla konsol czy dla PC?

Kolejność analogiczna.
No to podam Ci dane z pewnego bardzo dużego i znanego na całym świecie trackera publicznego.
ME 2 - PC 4 torrenty idą w grube tysiące z czego jeden nawet w dziesiątki tysięcy peerów
ME 2 - X360 - tylko jeden torrent o ilości peerów >1000 (konkretnie to ok. 2600).
Przy czym torrentów na PC było kilka razy więcej. Widać różnicę?
Naprawdę nie ma co się kłócić, piractwo X360 jest większe od piractwa PC tylko w krajach stanowiących w zasadzie znikomy odsetek rynku konsol wszelakich - takich jak Polska, Francja, Niemcy (kraj fanatyków Settlersów i CSa), gdzie rynek PC jet wciąż silniejszy od konsolowego i nie muszą to być wcale kraje zacofane - wprost przeciwnie, chodzi raczej o podatność na popkulturową manipulację zwaną marketingiem. Nie każdy naród łyka wszystko tak masowo na rozkaz jakiegoś Steve'a Balmera jak ćwierć inteligentni Amerykanie i Anglicy.

mój gramsajt

zapraszam na mojego GSa o serialach i czasem filmach lub innych offtopach

[33]

*Albii

Nób

28.01.2010, 21:23

> to jest odpowiedź na posta dodanego przez kartin

> Od kiedy można przerobić PS3 bo ja się jeszcze z takim przypadkiem nie spotkałem. Co
> do live do nie pozostaje nam nic innego jak tylko czekać

Ironia to była. ;)

mój gramsajt

Figlio, no ha tali battendo!

[34]

*kartin

Robotnik

28.01.2010, 22:36

> to jest odpowiedź na posta dodanego przez SpecShadow

> @RaukoMP, kartin i inni fanboye PS3:
> http://www.gamezilla.pl/content/ps3-zlamane-p...k-nie-bedzie
> Na gaminatorze są przynajmniej dwa newsy o złamaniu PS3. Dobranoc.

To na razie nie jest jeszcze do końca potwierdzone czy jemu się naprawdę udało przełamać zabezpieczenia.

mój gramsajt

[35]

*kartin

Robotnik

28.01.2010, 22:39

> to jest odpowiedź na posta dodanego przez RaukoMP_MODED

> Sorry Bodzio-gracz, ale chrzanisz głupoty!!!!!!!!!!!!!!!!
> Od kiedy da się przerobić PS3??
> Bo jakoś do tej pory się nikomu nie udało :)
> Także nie wiadomo, czy nie utrzyma się dłużej niz PS2, jako jedyna nie spiracona konsola!!!

Też tak twierdzę ale kilku forumowiczów próbuje mi wmówić że się mylę.

mój gramsajt

[36]

*Eipiq

Robotnik

30.01.2010, 13:47

Wciąż tylko gadanie. Pożyjemy i zobaczymy, czy cokolwiek z tego wyniknie.

[37]

*Xjumpaytech

Brygadzista

31.01.2010, 10:15

> to jest odpowiedź na posta dodanego przez kartin

> To na razie nie jest jeszcze do końca potwierdzone czy jemu się naprawdę udało przełamać
> zabezpieczenia.

Jest potwierdzone, bo ostatnio wrzucił te zabezpieczenia do sieci, żeby inni je łamali do końca, albo inaczej inni mogli złamać tak, żeby przerabiać.

mój gramsajt

Xbox Live GT:polaczek477

[38]

^
Copyright © 2005-2010 gram.pl|o nas|redakcja|reklama|kontakt