PirO_17

Problemy z komputerem (temat ogólny)

39364 postów w tym temacie

Ostatnio zmieniłem monitor na większy, z rozdzielczością 2560x1440. Poprzedni, obsługujący 1920x1080 wciąż mam podłączony, także jednocześnie korzystam z obu. Całkiem niedawno robiłem upgrade kompa, który obecnie wygląda następująco: i7 4790K, Asus Z97-AR, 16GB, GTX 780, EVGA SuperNova P2 650W. Nie licząc GPU, którą także mam w planach wymienić, nabyłem to wszystko właśnie z myślą o przesiadce na wyższą rozdzielczość. Mimo wszystko wciąż powinno być pod dostatkiem mocy żeby grać w mniej wymagające tytuły. Przez kilka dni odbywało się to bezproblemowo. Dzisiaj, podczas gry w Chivalry: Medieval Warfare, które graficznie nie jest niczym imponującym wyłączył mi się komputer i przez chwilę nie reagował, gdy próbowałem go włączyć ponownie. W końcu, gdy już się udało, poszło kilka iskierek z, i tutaj nie jestem pewny, albo karty graficznej albo płyty głównej, choć komputer w dalszym ciągu działał. Wszystkie podzespoły są dalej sprawne, a przynajmniej na to wygląda bo są wykryte przez system i działają w grach.
Na samych podzespołach nie dopatrzyłem się stopień ani innych oznak usterki, choć w wolnym czasie rozkręcę blaszaka i wszystko dokładnie obejrzę.
Domyślam się, że to wina karty, która z braku mocy odmówiła dalszej pracy, lub zasilacza, którego 650W mogło nie wystarczyć na uciągnięcie gry w w 2560x1440 i 1920x1080 działającego w tle. Skoro komputer się wyłączył to raczej to drugie. Natomiast co mogło być przyczyną tego zwarcia i w rezultacie iskier, oraz przede wszystkim czy jest to coś czego powinienem się teraz obawiać? Wszystko wydaje się działać prawidłowo, choć odłączyłem już drugi monitor. Planowałem w przyszłości kupić 980ti pod nową rozdzielczość, ale teraz boję się, żeby sytuacja nie powtórzyła się po raz kolejny.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Czy jest jakaś rada na buczący subwoofer? Używam zestawu Logitech Z2300 (staroć, ale nadal świetnie gra), ale z czasem skrzynia zaczęła mi delikatnie buczeć i buczy nadal po wyłączeniu zestawu, dopóki nie wyjmę wtyczki z gniazdka. Co więcej, buczenie czasami narasta i maleje jakby zupełnie losowo, pomaga poruszanie/dopięcie wtyczki do wejścia z tyłu komputera (a komputer nowy).

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Dnia 19.03.2016 o 18:51, Azvar napisał:

Czy jest jakaś rada na buczący subwoofer? Używam zestawu Logitech Z2300 (staroć, ale
nadal świetnie gra), ale z czasem skrzynia zaczęła mi delikatnie buczeć i buczy nadal
po wyłączeniu zestawu, dopóki nie wyjmę wtyczki z gniazdka. Co więcej, buczenie czasami
narasta i maleje jakby zupełnie losowo, pomaga poruszanie/dopięcie wtyczki do wejścia
z tyłu komputera (a komputer nowy).


Zasilacz w subwooferze ma wyschnięte elektrolity.

Otwórz go i wymień je na nowe.

Powinno pomóc.

Problem powstał po zmianie komputera, czy pojawił się stopniowo w raz z upływem czasu ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Ostatnio zaczęło mi wywalać jakieś błędy przy starcie systemu. Wyskakiwały mi błędy Werfault.exe i Wermgr.exe. Pojawiały się zaraz po tym jak komp wchodził do pulpitu i zaczynał włączać programy z autostartu, gadu-gadu, anty-wirus i takie tam. Musiałem kliknąć ok na każdym kolejnym błędzie i system jakoś powoli się wczytywał.
Co dziwne nie dzieje się to przy każdym starcie. Pierwszy raz zdarzyło się trzy tygodnie temu, był spokój, dzisiaj zdarzyło się znowu. Reset sprawia że system ładuje się już normalnie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Dnia 19.03.2016 o 20:26, leven napisał:

> Czy jest jakaś rada na buczący subwoofer? Używam zestawu Logitech Z2300 (staroć,
ale
> nadal świetnie gra), ale z czasem skrzynia zaczęła mi delikatnie buczeć i buczy
nadal
> po wyłączeniu zestawu, dopóki nie wyjmę wtyczki z gniazdka. Co więcej, buczenie
czasami
> narasta i maleje jakby zupełnie losowo, pomaga poruszanie/dopięcie wtyczki do wejścia

> z tyłu komputera (a komputer nowy).

Zasilacz w subwooferze ma wyschnięte elektrolity.

Otwórz go i wymień je na nowe.

Powinno pomóc.

Problem powstał po zmianie komputera, czy pojawił się stopniowo w raz z upływem czasu
?


Myślę, że z biegem czasu, bo niby co by do tego miał nowy komputer? :) Głośniki używam już około 7 lat. Nie znam się na reczy, rozumiem że rzecz jest prosta, niedroga i każdy serwis będzie mi to w stanie zrobić?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Mam mały problem polega on na tym że laptop chodzi zupełnie normlanie natomiast gdy chce sobie podgłośić dzwięk (obecnie ustawione na troszke mniej niż połowe gdy komputer się włącza zawsze tak jest ustawione) to po prostu zawiesza się niebieski ekran i reset wcześniej tego nie było o co może chodzić? Właśnie zauważyłem że nie ważne czy uciszyć czy podgłosić jest to samo bez róznicy cokolwiek chce pobawić sie troche przy dzwięku to reset.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Cześć, może to nie temat stricte o komputerach, ale potrzebuję technicznej porady. Mam monitor z wyjściem HDMI i d-sub, nie ma tam nic osobno na audio, i podpinam pod to XOne, który też ma tylko HDMI. Da się jakoś do tego podpiąć głośniki? Czy rozwiązaniem jest monitor z audio?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Hej, mam pewien problem z komputerem.
Podczas gry w Fallouta 4 komputer wyłącza się i po sekundzie uruchamia ponownie. Wcześniej nie miałem z tym problemu, ale nagle, po kilkunastu godzinach gry, komputer zaczął po prostu się wyłączać. Zaniepokojony, przeprowadziłem testy benchmarkowe FurMark i Catzilla i w obydwu przypadkach komputer wyłączył się pod koniec testu (Catzilla zawiesił się dopiero po drugim teście). Temperatury procesora nie przekroczyły 60 stopni, a karty 70 stopni, więc nie wydaje mi się, żeby była to wina któregoś z tych podzespołów.
Podejrzewam zasilacz, ale sprawdziłem wymogi zasilania moich podzespołów na trzech różnych kalkulatorach i nigdzie nie przekroczyły nawet 450W. Sprzęt nie jest/nie był podkręcany.
W innych grach (Metro 2033 Redux, World of Tanks, Life is Strange, Mars: War Logs, Dead Island, X-COM: Enemy Unknown) nie było podobnych problemów, nawet na ustawieniach maksymalnych w 1080p.
Mój zestaw:
procesor i5-4460
karta graficzna Sapphire R9 380 4GB
pamięci DDR3 G.Skill 2x4GB 2133MHz
płyta główna MSI PC-Mate Z97
1x SSD GoodRam 120GB
1x HDD Seagate Barracuda 500GB
obudowa Zalman Z3 plus (4 wbudowane wiatraki i podświetlenie LED)
zasilacz Antec TruePower Classic 550W

Czy ktoś ma jakieś porady jak zdiagnozować przyczynę?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Cześć Wam. Mam od pewnego czasu drobny problem ze sprzętem. W niektórych grach (np. AC Unity albo ostatnie Naruto) po odpaleniu gry i pobieganiu w niej chwilę, ekran się wyłącza i jedyne co pomaga to reset komputera. Wszystkie najnowsze sterowniki są zainstalowane. Dodam, że podobne problemy np. w przypadku GTA V czy trzeciego Wieśka nie występują.

CPU: Intel i5 2500 3,3GHz
GPU: MSI R9 380 2G
RAM: 8GB
MB: ASUS P8H61-M LX2

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Witam,
ciekawostka przyrodnicza:
Mam komputer C2D E8400 z płytą GA-EX38-DS4 Ostatnio zepsuł mi się w nim radeon 4850 postanowiłem wymieć na używanego GTX560 (bo akurat takiego miałem - z innego kompa)

Wymieniłem kartę, i teraz bios mi się zapętlił tzn. tuż po wyświetleniu listy urządzeń PCI wraz z tymi portami IRQ, czy jak im tam, resetuje się i a piać od nowa. Nie dochodzi do momentu ładowania systemu - tuż przed ładowaniem reset.

Próbowałem już uruchamiać na wypiętych wszystkich wtyczkach (zamiast zgłosić błąd o braku OS to cały czas daje ten sam obiaw)

Mało tego wróciłem do starej karty graficznej (która dawała artefakty itp, ale działała) to już ta kombinacja też nie działa....

Ma ktoś jakieś pomysły?
Czy to możliwe że uwaliła się płyta główna? Jeśli by się uwaliła to by chyba się w ogóle nic nie wczytywało, a on swobodnie bez problemu przechodzi te pierwsze testy.

Ustawienia do BIOS też resetowałem do domyślnych.

Bardzo proszę o pomoc.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Dnia 02.04.2016 o 23:44, Kubelo napisał:

Czy ktoś ma jakieś porady jak zdiagnozować przyczynę?


Poważnie powątpiewam co prawda by był to zasilacz (za wysoka półka, to nie jest budżetówka) ale zawsze można podłączyć woltomierz i sprawdzić czy nie ma jakichś dziwacznych skoków. Programowo też się da ale wyniki są cokolwiek niedokładne - Furmark choćby pozwala ci zerknąć na linię 12V.

Osobiście spróbowałbym zacząć od... spowolnienia pamięci RAM do okolic 1600-1866 MHz.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Dnia 29.03.2016 o 20:32, Hell_Knight napisał:

Cześć, może to nie temat stricte o komputerach, ale potrzebuję technicznej porady. Mam
monitor z wyjściem HDMI i d-sub, nie ma tam nic osobno na audio, i podpinam pod to XOne,
który też ma tylko HDMI. Da się jakoś do tego podpiąć głośniki? Czy rozwiązaniem jest
monitor z audio?


Sprawdź może czy z X-a nie da się wyprowadzić inaczej dźwięk, niż przez hdmi. Może przez optyk się da? No, ale wtedy potrzebny byłby mały wzmacniacz i głośniki.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Zdecydowałem wymienić zasilacz.
Skłoniło mnie do tego to, że po obniżeniu taktowań karty graficznej do referencyjnych AMD (aby obniżyć pobór prądu) komputer prawie w ogóle przestał się wyłączać - wszystkie benchmarki przeszły pozytywnie, Fallout 4 zaczął nagle działać płynniej i wyrzucił tylko raz.
Zakupiłem zasilacz EVGA GS 650W i wszystkie problemy się rozwiązały, karta działa podkręcona powyżej ustawień fabrycznych Sapphire.
Jeśli chodzi o linię 12V, jest dużo bardziej stabilna, oscyluje teraz pomiędzy 11.9-12.2V. W Antecu miałem wahania 11.6-12.3V, być może to powodowało wyłączanie komputera. Pomiarów dokonywałem programem HWiNFO64.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Witam Was Panowie i Panie. Mam dziwny problem ze swoim komputerem. Podczas przeglądania internetu, czy szperowaniu po systemie wszystko jest OK. Problem zaczyna się w grach...LOSOWO gry raz działają poprawnie,a już następny raz klatki spadają do 15 FPS ( Mimo ,że wcześniej było stałe 60), jest do dość denerwujące. Temperatury podzespołów są OK. Skanowałem swoim antywirusem system i też nic nie wskazał (Chyba, że znacie jakiś naprawde dobry program to piszcie). Gry w których to występuje to Cities: Skylines, Rainbow Six: Siege, Firewatch . O dziwo w GTA V problem ten nigdy nie wystąpił... O co może chodzić ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Problemem może być jakiś malware - przeskanuj programem AntiMalware (czasem świństwa są wredne i dopiero po którymś skanowaniu się usuwają - skanuj aż nic nie znajdzie).
Przyczyną może też być wychodzenie karty graficznej z trybu wysokiej wydajności - przeinstaluj sterowniki.
Warto też zapuścić jakiś program do monitorowania wydajności, najlepiej na wykresie i po wystąpieniu spadku wydajności sprawdzenie obciążenia zarówno CPU jak i GPU w felernym momencie. Do CPU wystarczy windowsowy monitor wydajności (CTRL+SHIFT+ESC zakładka wydajność) do GPU może być GPU-Z.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Panie i Panowie. Towarzysze w komputerowej niedoli mam problem...
Otóż mój komputer wydaje taki dziwny... buczący dźwięk, to prawie bardziej wibracja w uchu niż dźwięk.
Podejrzewałem zasilacz bo jest ciut głośny i gdy przyciskam obudowę tam gdzie jest dźwięk jakby trochę znika.
Ale z drugiej strony odpalałem kompa z odłączonym dyskiem twardym i wtedy tego dźwięku w ogóle nie ma. Zamontowałem inny dysk twardy (swoją drogą mam taką obudowę że dysk wkłada się prostopadle do obudowy nie równolegle i można go przykręcić tylko dwiema śrubkami chyba żeby jakoś zdjął panel przedni co było by co najmniej skomplikowane) ale przy nim ten dźwięk też jest i to chyba nawet mocniejszy...
No i teraz pytanie, co się u licha dzieje? Czy to z dyskami mam problem? Czy może po prostu jakoś wywołują w zasilaczu jakieś drgania? Sam nie wiem co z tym zrobić...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Dnia 25.04.2016 o 16:38, Hubi_Koshi napisał:

Panie i Panowie. Towarzysze w komputerowej niedoli mam problem...
Otóż mój komputer wydaje taki dziwny... buczący dźwięk, to prawie bardziej wibracja w
uchu niż dźwięk.
Podejrzewałem zasilacz bo jest ciut głośny i gdy przyciskam obudowę tam gdzie jest dźwięk
jakby trochę znika.

[...]

Ot cewki piszczą. Jest to taki charakterystyczny wysokiej częstotliwości dźwięk na granicy słyszalności. Dopóki komputer działa stabilnie moim zdaniem nie ma się czym przejmować. Cewki mogą zacząć piszczeć z czasem co jest dla nich dość normalne.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Dnia 25.04.2016 o 17:25, Nufiko napisał:

Ot cewki piszczą. Jest to taki charakterystyczny wysokiej częstotliwości dźwięk na granicy
słyszalności. Dopóki komputer działa stabilnie moim zdaniem nie ma się czym przejmować.
Cewki mogą zacząć piszczeć z czasem co jest dla nich dość normalne.

Piszczenie? Mhm mi to brzmi jednak bardziej jak buczenie... No i czy to na pewno nie jakieś wibracje? Kompa mam u dołu w biurku, a nad nim, na blacie biurka mam głośnik. Gdy go podniosłem to buczenie częściowo ustało. Postawiłem go na cienkim ręczniku i już tego buczenia nad kompem nie słychać.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Witam
Mam problem a mianowicie gdy włączyłem renderowanie filmu program sie zawiesił(Sony Vegas 13) i wyskoczyły mi na cały ekranie różno kolorowe kropki .
Karta graficzna
GeForce 9600 GT
Procesor
Intel Core Duo CPU 2.80 GHz
Windows 7

20160428184505328

20160428184507546

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Zaloguj się, aby skomentować

Będziesz mógł dodać komentarz po zalogowaniu się



Zaloguj się