Zaloguj się, aby obserwować  
Lurrcio

Webmastering - HTML, PHP, JavaScript, edytory - temat ogólny

1333 postów w tym temacie

Mam problem/ prośbę.

Znalazłem stronkę amerykańską z darmowymi szablonami na ebay.

Pobrałem kod html interesującego mnie szablonu jednakże nie potrafię zrobić by działały odnośniki ,,komentarze" , ,,inne przedmioty" itp które są na belce u góry szablonu.

Pomoże ktoś? Podesłałbym kod hmtl:)

GG: 8339104

Z góry dzięki.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Zajmuje się tutaj ktoś projektowanie i tworzeniem grafiki na potrzeby stron internetowych?

Patrząc na podstrony strony Guild Wars 2 natrafiłem na stronę nowej promocji...
http://migration.guildwars2.com/en/?cid=19%3A7%3A%3A%3A%3ANA%3A6#

Efekt ruchu w tle- w pierwszej grafice- widziałem już na kilku stronach, lecz nie wygląda, na to by się upowszechnił lub by miał jakąś łatwą nazwę inną niż "animowane logo".

Problem w tym, że mi chodzi o konkretny ten efekt. Jak go uzyskać? Jak może się nazywać? Czy to Flash? :P
Spodziewam się, że to operacja na warstwa z zapętloną animacją, ale moja wiedza na ten temat jest zbyt mała, by to dokończyć z takimi założeniami, jeśli nawet są właściwe.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Dnia 02.12.2013 o 10:56, Boguslav4 napisał:

Zajmuje się tutaj ktoś projektowanie i tworzeniem grafiki na potrzeby stron internetowych?


Patrząc na podstrony strony Guild Wars 2 natrafiłem na stronę nowej promocji...
http://migration.guildwars2.com/en/?cid=19%3A7%3A%3A%3A%3ANA%3A6#

Efekt ruchu w tle- w pierwszej grafice- widziałem już na kilku stronach, lecz nie wygląda,
na to by się upowszechnił lub by miał jakąś łatwą nazwę inną niż "animowane logo".

Problem w tym, że mi chodzi o konkretny ten efekt. Jak go uzyskać? Jak może się nazywać?
Czy to Flash? :P
Spodziewam się, że to operacja na warstwa z zapętloną animacją, ale moja wiedza na ten
temat jest zbyt mała, by to dokończyć z takimi założeniami, jeśli nawet są właściwe.


Jeśli przeanalizujesz kod strony do zobaczysz wpis:
swfobject.embedSWF("/GW2_site_animations_v7.swf", "flash-background", "1600", "670", "8.0.0", flashvars, params, attributes);
I tak, to jest flash - sprawdziłem empirycznie:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Dnia 02.12.2013 o 11:52, eNcore napisał:

> /.../


Jeśli przeanalizujesz kod strony do zobaczysz wpis:
swfobject.embedSWF("/GW2_site_animations_v7.swf", "flash-background", "1600", "670",
"8.0.0", flashvars, params, attributes);
I tak, to jest flash - sprawdziłem empirycznie:)


Cóż na Flashu się nie znam (dawno temu jakiś miniaturowe zadania na studia się robiło), ale jak właściwie nazwałbyś ten efekt, gdybyś szukał tutoriali w necie? :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Mam taką zagwostkę. Jest strona w ISO-8859-2 i ma baze danych w latin1 czy latin2 (tak stara ze nie moglem sprawdzić). Baza będzie ulepszona i zostanie zmienione kodowanie na UTF-8. No i tu jest problem, bo wtedy teksty z bazy sa krzaczkami, a jak zmienie kodowanie strony na UTF-8, to statyczne teksty ze strony są z krzaczkami. Czy zna ktoś sposób aby albo:
- Przekonwertowac bezboleśnie sppoooorą bazę plików na UTF
- Odbierać z bazy danych dane tak by pasowaly do ISO
?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Dnia 10.02.2014 o 22:41, Xantus napisał:

- Przekonwertowac bezboleśnie sppoooorą bazę plików na UTF

http://stackoverflow.com/questions/4544669/batch-convert-latin-1-files-to-utf-8-using-iconv

Dnia 10.02.2014 o 22:41, Xantus napisał:

- Odbierać z bazy danych dane tak by pasowaly do ISO

''SET NAMES latin1'' zaraz po połączeniu nie załatwia sprawy?

Anyway, polecam jednak przekonwertować pliki do UTF i trzymać się tego kodowania.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Dnia 10.02.2014 o 22:41, Xantus napisał:

Mam taką zagwostkę. Jest strona w ISO-8859-2 i ma baze danych w latin1 czy latin2 (tak
stara ze nie moglem sprawdzić). Baza będzie ulepszona i zostanie zmienione kodowanie
na UTF-8. No i tu jest problem, bo wtedy teksty z bazy sa krzaczkami, a jak zmienie kodowanie
strony na UTF-8, to statyczne teksty ze strony są z krzaczkami. Czy zna ktoś sposób aby
albo:
- Przekonwertowac bezboleśnie sppoooorą bazę plików na UTF
- Odbierać z bazy danych dane tak by pasowaly do ISO
?


Nie jestem pewny ale chyba na jakimś forum bb by przemo widziałem taki konwerter bez tworzenia krzaków.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

juz nie aktualne.


Ale dalej mam pewnien problem. Jak zrobic w html''u w stylu wewnetrznym tak aby każdy wyraz był w innym kolorze? Jestem początkujący, a w internecie nie znalazłem odpowiedzi

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Dnia 18.03.2014 o 21:51, Lukasz924 napisał:

Ale dalej mam pewnien problem. Jak zrobic w html''u w stylu wewnetrznym tak aby każdy
wyraz był w innym kolorze? Jestem początkujący, a w internecie nie znalazłem odpowiedzi


<style>
.red {color:red}
.green {color:green}
.blue {color:nlue}
</style>
<p>
<span class="red">Ten</span> <span class="green">tekst</span> <span class="blue">ma</span> <span class="green">wyrazy</span> <span class="red">w innych</span> kolorach.
</p>

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Chciałbym uzyskać efekt "nieskończonej" strony- tzn. całą zawartość strony umieszczona jest w taki sposób, że choć ma maksymalną szerokość (i border ustawiony), to mimo użytkownik nie zobaczy dolnej granicy- strona jest minimalnie wyskości okna, a najlepiej można przewijać ją niezależnie ile zawartości wstawie i dalej nie zobaczy się dolnej granicy. Skomplikowanie, ale efekt wydaje się powszechny- pytam, bo nie wiem jak zapytać google nie pisząc całego tego opisu :P

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Dnia 27.03.2014 o 22:53, Boguslav4 napisał:

Chciałbym uzyskać efekt "nieskończonej" strony- tzn. całą zawartość strony umieszczona
jest w taki sposób, że choć ma maksymalną szerokość (i border ustawiony), to mimo użytkownik
nie zobaczy dolnej granicy- strona jest minimalnie wyskości okna, a najlepiej można przewijać
ją niezależnie ile zawartości wstawie i dalej nie zobaczy się dolnej granicy. Skomplikowanie,
ale efekt wydaje się powszechny- pytam, bo nie wiem jak zapytać google nie pisząc całego
tego opisu :P


http://bit.ly/QkWlg7

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Dnia 27.03.2014 o 23:01, rob006 napisał:

>/.../


Dzięki za nic. Nawet nie przeczytałeś i zasugerowałeś google myśląc, że tego wcześniej nie zrobiłem - w ten sposób tworząc jeszcze więcej śmieciowej zawartości, bo oczywiście 3/4 odp. w polskim necie przekierowuje do ludzi przekierowujących do google...

Spr. opcję tworzenia "sztucznego" dna strony przez podanie dla danej części ustawień
padding-bottom:9999px;
margin-bottom:-9999px;
ale to tylko niepotrzebnie przedłuża stronę, podobnie "fixed top/bottom offsets" które znalazłem w bardziej jak widać pomocny necie po angielsku- te rozwiązania nie zakłada braku stopki, albo czegoś nie rozumiem, dlatego przecież zapytałem. Gratulacje- kiedyś znowu nie trafi ci się użytkownik, którego to denerwuje i zniechęcisz kolejną osobę do szukania odp....

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Dnia 27.03.2014 o 23:12, Boguslav4 napisał:

Dzięki za nic. Nawet nie przeczytałeś /.../


Przeczytałem, ale po strzępkach informacji, jakie dało się wyciągnąć z twojego bełkotliwego opisu stwierdziłem, że chcesz asynchronicznie ładować treść do swojej strony, tak aby sprawiała wrażenie nieskończonej. Kolejny bełkotliwy post ciągle nie wyjaśnił o co ci chodzi - chcesz sztucznie wydłużać stronę zapełniając ją pustą przestrzenią?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Przyznam że nie do końca rozumiem o co pytasz, ale do przewijania w nieskończoność jest dodatek "infinite scroll" (jQuery), a do tego żeby strona miała minimalna wysokość taką jaka przeglądarka, to jest to "sticky footer" (to akurat CSS).

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Dnia 27.03.2014 o 23:25, Volvox napisał:

Przyznam że nie do końca rozumiem o co pytasz, ale do przewijania w nieskończoność jest
dodatek "infinite scroll" (jQuery), a do tego żeby strona miała minimalna wysokość taką
jaka przeglądarka, to jest to "sticky footer" (to akurat CSS).


Po ustawieniu box-shadow nie mogę się pozbyć dolnego cienia- albo źle rozumiem jak działą cień w css 3 albo jest to niemożliwe... Myślałem, że jeśli ustawię wysokość elementu body na aktualną wysokość okna nie będzie zwyczajnie widać tego cienia, ale nie wiem, jak to zrobić. Alternatywnie jak zrobić granice, ale tylko lewą i prawą, tak by strona nie miałą początku i końca teoretycznie niezależnie od ilości zawartości.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Dnia 27.03.2014 o 23:33, Boguslav4 napisał:

Po ustawieniu box-shadow nie mogę się pozbyć dolnego cienia- albo źle rozumiem jak działą
cień w css 3 albo jest to niemożliwe...


Daj przykład. Możesz tutaj - http://jsfiddle.net/ ,albo jakiś obrazek.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

jestem powiedzmy "zielony" w php. Robie formularz i nie chcą się wyniki wyswietlać w drugim pliku. pewnie problem jest błachy, ale nie wiem co zrobić

plik formularz.html

<!DOCTYPE HTML>
<html>
<head>
<meta charset="utf-8">
<title>Dokument bez tytułu</title>

<html lang="pl">
<head>
<style type="text/css">
div {border:solid}
</style>
</head>

<body>
<h1>FORMULARZ</h1>
<form action="wynik1.php" method="POST">

<div>#Wprowadź swoje dane:</br>
<br>

Imię <input type="text" name"imie"/>
<br>
Nazwisko <input type="text" name"nazwisko"/>
<br>
Uczelnia <input type="text" name"uczelnia"/>
</form>
</body>
</html>

i plik wynik1.php

<html>
<head>
<title>
Wynik
</title>
</head>

<body>
<?
Imię: echo $_POST[''imie''];<br>
Nazwisko: echo $_POST[''nazwisko''];<br>
uczelnia: echo $_POST[''uczelnia''];<br>
?>
</body>
</html>

gdzie tu jest/są błędy?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Dnia 20.05.2014 o 17:26, Lukasz924 napisał:

Nazwisko <input type="text" name"nazwisko"/>

Prawidłowa składnia to name="nazwisko"

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Dnia 20.05.2014 o 17:51, rob006 napisał:

> Nazwisko <input type="text" name"nazwisko"/>
Prawidłowa składnia to name="nazwisko"



i tylko tyle? działa ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Zaloguj się, aby skomentować

Będziesz mógł dodać komentarz po zalogowaniu się



Zaloguj się
Zaloguj się, aby obserwować