PirO_17

Problemy z komputerem (temat ogólny)

39380 postów w tym temacie

Ktoś wie dlaczego to mi wyskakuje podczas gry? Naciskam OK i gra się wyłącza. Mam ją z KS GRY. Problem pojawia się idealnie na tym etapie gry, wcześniej go nie miałem.

20120107195524

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Dnia 07.01.2012 o 19:56, Dominik000 napisał:

Ktoś wie dlaczego to mi wyskakuje podczas gry? Naciskam OK i gra się wyłącza. Mam ją
z KS GRY. Problem pojawia się idealnie na tym etapie gry, wcześniej go nie miałem.



Jeżeli renstall nie pomoże, to nie wiem co może być grane. Szczególnie, że powtarza się na tym samym etapie. Ewentualnie sporóbuj defragmentować dysk.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Dnia 06.01.2012 o 21:40, Misquamaqus napisał:

Nic takiego.

Sugeruje, zebys zaktualizowal system do najnowszej wersji, bo moze ktorys z steronikow
do nowej plyty tego wymaga.

System, ktory masz zostaw, sciagnij SP3 i zainstaluj.
Pozniej zainstaluj sterownik chipsetu i dzwieku, oraz grafiki.
Po zainstalowaniu sterownika chipsetu, powinien pojawic sie internet i mozliwosc instalacji
pozostalych sterownikow.


Niestety, nie pomogło. Zainstalowałem łatkę SP3 do XPka, a jak próbowałem zainstalować ponownie chipset, to się "instalował" raptem sekundę i niby gotowe, ale bez żadnych efektów. Aczkolwiek pojawiła się możliwość zainstalowania sterów dźwięku, które teraz mam. Ale bez internetu nie ma mowy o używaniu kompa.
Co teraz?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Dnia 07.01.2012 o 20:11, Jackal-pl napisał:

Jeżeli renstall nie pomoże, to nie wiem co może być grane. Szczególnie, że powtarza się
na tym samym etapie. Ewentualnie sporóbuj defragmentować dysk.

To może być prawda, mam strasznie zaśmieconego kompa. Nawet print screen mi nie działa oj jakiegoś pół roku.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Witam,
czy jest mozliwosc utworzenia na dysku twardym (w komputerze stacjonarnym!) ukrytej partycji z systemem? Tak jak to jest w laptopach? Tzn. ze moglbym, bez posiadania plyty, zainstalowac na nowo system? Oczywiscie posiadajac oryginalna plytke i cd-key''a.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Dnia 08.01.2012 o 12:15, Ichvander napisał:

Witam,
czy jest mozliwosc utworzenia na dysku twardym (w komputerze stacjonarnym!) ukrytej partycji
z systemem? Tak jak to jest w laptopach? Tzn. ze moglbym, bez posiadania plyty, zainstalowac
na nowo system? Oczywiscie posiadajac oryginalna plytke i cd-key''a.



Niewiem czy dobrze zrozumiałem. Chodzi cos w stylu kopi systemu ??

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Natomiast ja mam problem ze swoim laptopkiem.Chodzi o to ze cay czas se przegrzewa co powoduje jego automatyczne wylączenie. Przegrzewa sie gdy gram (kiedys mogłem nawet w Leauge of Legends dzis nawet przy AoEII pada)lub ogladam filmiki na youtube.Czyszczenie komputerka zaruwno fizyczne jak i systemu nie pomogło. Tak samo ma sie sprawa z chłodzeniem zewnętrznym. Czy to wina chłodzenia w laptopie?(niby słysze jak chodzi ale czy chłodzi?)Jak moge temu zaradzic?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

W lapkach masz cos nazwanego hidden recovery partition. Czy jakos tak. Z tej partycji mozesz wgrac na nowo system, jak Twoj sie skaszani. I jestem ciekaw czy stworzenie takowej partycji jest mozliwe na stacjonarnych PC.

EDIT: najlepiej sciagnij np. HWMonitor i sprawdzaj przez jakis czas temp. Najszybciej wtedy mozna bedzie sprawdzic czy chlodzenie dziala czy tez nie

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Dnia 08.01.2012 o 15:32, Ichvander napisał:

W lapkach masz cos nazwanego hidden recovery partition. Czy jakos tak. Z tej partycji
mozesz wgrac na nowo system, jak Twoj sie skaszani. I jestem ciekaw czy stworzenie takowej
partycji jest mozliwe na stacjonarnych PC.


Jest możliwe, i to bez szczególnego problemu. Można nawet zrobić to w takiej formie że od razu po zainstalowaniu z takiej kopii będziesz mieć zainstalowane swoje programy typu Office, Winamp, Gadu Gadu czy co tam jeszcze chcesz. Tylko szczerze wątpię że da radę to zrobić z pomocą darmowego oprogramowania - zazwyczaj rzeczywiście robisz dodatkową partycję(~10-25GB, zależnie od wersji systemu) po przeinstalowaniu systemu i zainstalowaniu na nim podstawowego oprogramowania używasz Norton Ghost (bądź innej aplikacji do backupów) i kopiujesz nim całą zawartość C: na dodatkową partycję.
Tutaj masz poradnik:
http://www.pcmag.com/article2/0,2817,2014353,00.asp

Wada tego rozwiązania jest taka że musisz mieć płytkę z Norton Ghostem żeby móc przywrócić system z kopii zapasowej. Choć nadal jest to rozwiązanie dużo szybsze niż pełna reinstalacja, zwłaszcza że możesz mieć od razu wszystkie swoje aplikacje bez konieczności reinstalki.

Jak chcesz to załatwić w taki sposób żeby płyta nie była potrzebna, to musiałbyś mieć zmodyfikowany boot sector, np. poprzez zainstalowanie jakiejś małej dystrybucji Linuxa na swojej dodatkowej partycji i to spod niego uruchamiać program do tworzenia kopii zapasowej (Norton Ghost ma wersję pod Linuxa więc powinno się udać).

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Dnia 08.01.2012 o 18:20, ziptofaf napisał:

> /.../> > Jest możliwe, i to bez szczególnego problemu. /.../

Osobiście wolę mieć kopię zapasową na DVD. A taką można zrobić wprawdzie za pomocą (najczęściej!) płatnych programów, ale jest znacznie (moim zdaniem) wygodniejsza. Komu, jak komu, ale Tobie nie trzeba tego tłumaczyć. Niestety, nagrywarke BR zafunduję sobie dopioero na nowym komputerze, teraz kopia zajmuje 6-7 płytek DVD (po kompresji).

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Dnia 08.01.2012 o 15:32, Ichvander napisał:

W lapkach masz cos nazwanego hidden recovery partition. Czy jakos tak. Z tej partycji
mozesz wgrac na nowo system, jak Twoj sie skaszani. I jestem ciekaw czy stworzenie takowej
partycji jest mozliwe na stacjonarnych PC.

EDIT: najlepiej sciagnij np. HWMonitor i sprawdzaj przez jakis czas temp. Najszybciej
wtedy mozna bedzie sprawdzic czy chlodzenie dziala czy tez nie



Czyli ze jezeli przeciązenie to wina softweeru to hidden recovery partition powinnna to naprawic. Tylko jak to to uruchomic.na viscie

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Dnia 08.01.2012 o 19:55, toxic3d napisał:

Czyli ze jezeli przeciązenie to wina softweeru to hidden recovery partition powinnna
to naprawic. Tylko jak to to uruchomic.na viscie


To nie ma związku z systemem jaki masz i zależy raczej od modelu laptopa. Akurat wczoraj u znajomego ze stancji reinstalowaliśmy w ten sposób system, okazało się że trzeba było wcisnąć F8 przed ekranem ładowania Windowsa, stamtąd zaś w menu na pozycję Recover. Laptopem był jakiś nowszy model Della.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Dnia 08.01.2012 o 20:42, ziptofaf napisał:

> Czyli ze jezeli przeciązenie to wina softweeru to hidden recovery partition powinnna

> to naprawic. Tylko jak to to uruchomic.na viscie

To nie ma związku z systemem jaki masz i zależy raczej od modelu laptopa. Akurat wczoraj
u znajomego ze stancji reinstalowaliśmy w ten sposób system, okazało się że trzeba było
wcisnąć F8 przed ekranem ładowania Windowsa, stamtąd zaś w menu na pozycję Recover. Laptopem
był jakiś nowszy model Della.

A własnie chodziło mi czy to przed czy po starcie systemu. dzieki wielkie;D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Dnia 29.12.2011 o 18:53, Mafioso_PL napisał:

Panowie mam problem, składam mamie komputer na swoich starych podzespołach (Athlon X2
3600+, 1GB RAM OC DDR800, zasiłka tracer - bez komentarzy tutaj prosze, mobo to dopiero
co kupione Asus M2N68-AM SE2 ze zintegrowaną grafiką).
Problem w tym że po podłączeniu komputer startuje, i za 3 sekundy się wyłącza, wentylator
na CPU nie pracuje z pełną prędkością etc.
Problem znika gdy odłączę zasilanie CPU (4Pin), jednak jak wiadomo wtedy komputer działać
nie będzie, tylko wtedy jednak pracuje normalnie - Nie wyłącza się i wentylator chodzi
jak powinien.

Uprzedzam wypowiedzi - zmień zasilacz etc - próbowałem także Chieftec''a 500W i nawet
mojego CM''a - to samo.
W czym może być problem? Nowa płyta nie sprawna? Procesor gdy ostatnio był w Kompie działał
bez problemów, od tego czasu przeleżał jakiś rok w oryginalnym opakowaniu.

Jakieś pomysły ? :)



Ponawiam pytanie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wez woltomierz i zmierz linie 12 volt w czasie startu komputera.
Napisz jaki wynik z odczytu.
Zmierz tez linie 5 i 3,3 volta.

Wyciagnij procesor i uruhom komputer, zmierz napiecia i podaj wyniki.

Mozliwe, ze procesor lub sekcja zasilania procesor jest uszkodzona.

Odczyty napiec, pozwola na przynajmniej przyblizone okreslenie problemu.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Witam. Mam komputer połączony z Full HD TV poprzez kabel DVI-HDMI (DVI z karty graficznej i HDMI do TV). Czy istnieje możliwość uzyskania w ten sposób dzwięku na TV, czy też z obu ston musi być HDMI (niestety tego wejścia nie mam w karcie)?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Dnia 09.01.2012 o 23:30, Azvar napisał:

Witam. Mam komputer połączony z Full HD TV poprzez kabel DVI-HDMI (DVI z karty graficznej
i HDMI do TV). Czy istnieje możliwość uzyskania w ten sposób dzwięku na TV, czy też z
obu ston musi być HDMI (niestety tego wejścia nie mam w karcie)?


DVI nie przesyła dźwięku. Możesz pokombinować aby dźwięk z wyjścia karty przesłać na telewizor kablem mini jack to composite

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Dnia 10.01.2012 o 00:07, Nufiko napisał:

DVI nie przesyła dźwięku. Możesz pokombinować aby dźwięk z wyjścia karty przesłać na
telewizor kablem mini jack to composite


Dzięki. Kolejny kabel raczej odpada, poczekam aż będzie mnie stać na nową grafikę :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Dnia 10.01.2012 o 00:07, Nufiko napisał:

DVI nie przesyła dźwięku. Możesz pokombinować aby dźwięk z wyjścia karty przesłać na
telewizor kablem mini jack to composite


To akórat dziwne co mówisz bo ja mam Radeona 4850 z wyjściem DVI i połączyłem go z TV kablem HDMI i dźwięk jest przesyłany bez większych problemów. Pierwsze dvi nie miały możliwości przesyłania audio te późniejsze już tak.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!


Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.


Zaloguj się