PirO_17

Problemy z komputerem (temat ogólny)

39380 postów w tym temacie

Ponawiam pytanie z wczoraj:

Mam problem z dyskiem twardym Seagate. Otóż od kilku dni jest słyszalny wzrost wydzielanego przez niego hałasu w trybie ciągłym. Ciężko to opisać, ale jest to tak jakby delikatnie skwiercząco-piszczący dźwięk, który w momencie gdy nie mam założonych słuchawek i w tle nie ma muzyki/tv zaczyna być dla ucha denerwujący.
Dysk działa sprawnie, nie ma żadnych spadków wydajności w grach jak i codziennym użytkowaniu.
Pełna nazwa dysku to Seagate Barracuda 3.5'''', 2TB, SATAIII, 7200RPM, 64MB cache (ST2000DM001). Kupiłem go na początku września ubiegłego roku, więc jest wciąż na gwarancji. Sprawdziłem go też programem HD Tune, ale nie wykazało żadnych błędów ani odchyłów od wartości nominalnych.
Macie jakieś rady na temat takiego zachowania? I czy taki objaw załapie się do tego, żeby oddać dysk ewentualnie na gwarancję?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

/.../

Jeśli HDTune zapewnia dane ze S.M.A.R.T to wrzuć z nimi screena tutaj.
Jeśli nie to pobierz SpeedFan-a, kliknij na S.M.A.R.T i "Perform an in-depth online analysis of this hard disk" i zrób screenshot tego co ci się pokaże w przeglądarce. Wyniki poniżej 90% są już niepokojące.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

To risen 1, a sciezka w komunikacie prowadzi do gry na dysku czy do plyty? Niedawno wydali patcha 1.11 usuwajacego drm-wkladanie plyty do napedu, moze pomoze?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Jak wszystko od nowa instalowales to moze sterowniki plyty glownej/chipsetu trzeba tez zainstalowac albo w ustawieniach karty na sztywno wpisac IP - bo kompa podlaczasz do routera/switcha?, a moze dostawca internetu blokuje karty sieciowe z obcym mac;) Karta sieciowa jest w plycie glownej czy osobno?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Dnia 21.08.2014 o 23:23, sirufok napisał:

> /.../

Zerknij więc na screena:


Jest w porządku. Być może ten dźwięk jest wywoływany przez pracę samego dysku i po prostu wprowadza w drżenie obudowę? Możesz spróbować go przesunąć do innej wnęki.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Dnia 21.08.2014 o 23:51, ziptofaf napisał:

Jest w porządku. Być może ten dźwięk jest wywoływany przez pracę samego dysku i po prostu
wprowadza w drżenie obudowę? Możesz spróbować go przesunąć do innej wnęki.


O tym już pomyślałem. Sprawdzałem wczoraj różne miejsca i mocowania. Niestety nic to nie zmieniło, a dźwięk ewidentnie wydobywa się z dysku. Podłączyłem również dla porównania stary dysk i różnica jest rzeczywiście odczuwalna między pracą obydwu.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Karta jest wbudowana w płytę główną, to płyta ASUSA produkowane TYLKO pod komputery HP''ka.
Sterowniki zainstalowane, kartę pokazuje w systemie tylko z ciągłą informacją o braku podłączonego przewodu.
Ten jednak jest podłączony, tylko diody na karcie nie dają znaku życia.
Tak jakby samo wejście było spalone.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Dnia 23.08.2014 o 10:58, Sarinew napisał:

jak niewiadomo co to, to zacznij robic backup czy obraz systemu ;) Czy gdy glowica rysuje
talerze to jest halas czy nie ma?


Kopię wszystkich danych na dysk zewnętrzny zrobiłem od razu jak tylko zaczął mnie niepokoić ten dźwięk ;)
Nie ma też żadnych dodatkowych dźwięków podczas pracy dysku, tylko to ciągłe "skwierczenie" - bez względu na to czy coś robię na kompie czy nie.
Dziwna sytuacja, ale widzę, że ciężko będzie znaleźć jakąś odpowiedź na takie zachowanie dysku.

Pozostaje jeszcze pytanie, na które nie dostałem odpowiedzi - czy taki objaw dysku może być podstawą do reklamacji?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Dlaczego jak przenoszę jakąś zawartość z dysku C na inny Dysk to początkowa prędkość to z 45 MB/s utrzymuje się przez jakiś czas i spada do 10 MB/s lub niżej i się na takim poziomie utrzymuje ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Dnia 19.08.2014 o 23:48, ziptofaf napisał:

Jak umiesz używać lutownicy to tak. Proponuję odwiedzenie stron pokroju elektroda:
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1221090.html

Dzięki, ale niestety nie umiem jej używać. Więcej bym narobił problemów.

Dnia 19.08.2014 o 23:48, ziptofaf napisał:

> Komputer ma 6 lat. Płyta główna była wtedy dobra - nie jakaś najlepsza czy coś,
ale optymalna.
No to może być więc przyczyna, po prostu jest już wiekowa i powoli przestają w niej pracować
niektóre elementy.

Czyli ratunkiem może być wymiana płyty głównej i zasilacza?

@Sarinew
Zajrzał, dokładnie pooglądał w środku.
Ostatni raz czyściłem wiatraczki i zmieniałem pastę 4 miesiące temu (w serwisie).
Co do działania to rzeczywiście nie wiem, czemu u niego 10x bez niczego działał, nawet całą noc hulał z włączonymi programami, a u mnie jest zawsze ryzyko... Może to wina systemu? Jeszcze raz mówię: problemy zaczęły się po jednej z aktualizacji Visty. Może pomogłoby przywrócenie stanu na np. 1 czerwca w narzędziach systemowych?

Mogę dać screena z jakiegoś programu, który pokazuje temperaturę. Znacie jakiś? SpeedyFan jest ok? (głównie pytanie kieruję do ziptofafa)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Dnia 24.08.2014 o 21:08, Manigoldo napisał:

Czyli ratunkiem może być wymiana płyty głównej i zasilacza?

Pewnie tylko płyty. Wątpię żeby z zasilaczem TEŻ coś było nie tak.

Dnia 24.08.2014 o 21:08, Manigoldo napisał:

@Sarinew
Zajrzał, dokładnie pooglądał w środku.
Ostatni raz czyściłem wiatraczki i zmieniałem pastę 4 miesiące temu (w serwisie).
Co do działania to rzeczywiście nie wiem, czemu u niego 10x bez niczego działał, nawet
całą noc hulał z włączonymi programami, a u mnie jest zawsze ryzyko... Może to wina systemu?


Przecież to bzdura - jeśli u znajomego działał dobrze a u ciebie nie to obwinianie systemu operacyjnego jest bezzasadne. Bo co niby mogło się zmienić, dostawca internetu? Ewentualnie ma tam stabilniejszą linię elektryczną. Tak czy siak jednak - Windows raczej nie jest W STANIE spowodować uszkodzenia które uniemożliwiałoby w ogóle uruchomienie się komputera (no chyba że masz w nim jakieś aplikacje do podkręcania).

Zresztą możesz to łatwo sprawdzić - zdobądź płytę DVD, ściągnij sobie http://www.kubuntu.org, uruchom kompa z LiveDVD tego Linuxa i sprawdź czy działa stabilnie przez dłuższy czas.

Jak mówiłem - prawdopodobnie tym co spowodowało tak długie działanie, paradoksalnie, mogły być wstrząsy przy przenoszeniu z jednego miejsca na drugie. Może akurat pomogły "wcisnąć" jakąś część na swoją miejsce na tymczasem.

Dnia 24.08.2014 o 21:08, Manigoldo napisał:

Mogę dać screena z jakiegoś programu, który pokazuje temperaturę. Znacie jakiś? SpeedyFan
jest ok? (głównie pytanie kieruję do ziptofafa)


SpeedFan nie jest zły (choć czasem trzeba "odszyfrować" to co pokazuje), ew. OCCT.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Dnia 24.08.2014 o 21:30, ziptofaf napisał:

> Czyli ratunkiem może być wymiana płyty głównej i zasilacza?
Pewnie tylko płyty. Wątpię żeby z zasilaczem TEŻ coś było nie tak.

A jak sprawdzić jaką mam płytę? Od kupna komputera minęło kilka lat i nie mam już zachowanych informacji na papierze. :P

Dnia 24.08.2014 o 21:30, ziptofaf napisał:

Przecież to bzdura - jeśli u znajomego działał dobrze a u ciebie nie to obwinianie systemu
operacyjnego jest bezzasadne. Bo co niby mogło się zmienić, dostawca internetu? Ewentualnie
ma tam stabilniejszą linię elektryczną. Tak czy siak jednak - Windows raczej nie jest
W STANIE spowodować uszkodzenia które uniemożliwiałoby w ogóle uruchomienie się komputera
(no chyba że masz w nim jakieś aplikacje do podkręcania).

No w sumie tak... a żadnych takich aplikacji, jakie wymieniłeś, nie mam.

Dnia 24.08.2014 o 21:30, ziptofaf napisał:

Jak mówiłem - prawdopodobnie tym co spowodowało tak długie działanie, paradoksalnie,
mogły być wstrząsy przy przenoszeniu z jednego miejsca na drugie. Może akurat pomogły
"wcisnąć" jakąś część na swoją miejsce na tymczasem.

Czyli jak jechałem autem do punktu napraw, to by to pomogło, a jak przyjechałem do domu, to coś się znowu "odcisnęło" ? W takim razie jak to naprawić, albo spróbować naprawić, skoro wszystkie styki miałem sprawdzane, a podzespoły też zresztą (wszystko w b. dobrym stanie, zarówno kable zwykłe i "śledzie").

Dnia 24.08.2014 o 21:30, ziptofaf napisał:

SpeedFan nie jest zły (choć czasem trzeba "odszyfrować" to co pokazuje), ew. OCCT.

Czy screen z któregokolwiek coś mógłby tutaj pomóc?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Dnia 24.08.2014 o 23:06, Manigoldo napisał:

A jak sprawdzić jaką mam płytę? Od kupna komputera minęło kilka lat i nie mam już zachowanych
informacji na papierze. :P


Program CPU-Z i zakładka mainboard.

Dnia 24.08.2014 o 23:06, Manigoldo napisał:

Czyli jak jechałem autem do punktu napraw, to by to pomogło, a jak przyjechałem do domu,
to coś się znowu "odcisnęło" ?

W sumie możliwe. Miałem dawno dawno temu PC-ta któremu pomagał porządny kop w obudowę bo miał uszkodzoną płytę główną. Jakkolwiek to dziwne to czasem działało.

Dnia 24.08.2014 o 23:06, Manigoldo napisał:

W takim razie jak to naprawić, albo spróbować naprawić,
skoro wszystkie styki miałem sprawdzane, a podzespoły też zresztą (wszystko w b. dobrym
stanie, zarówno kable zwykłe i "śledzie").

Najprościej? Wykluczając po kolei winnych (patrz niżej na info o OCCT). Jeśli okaże się że komp przechodzi tamte testy to wiemy że problemem nie jest temperatura procesora/karty a te elementy prawdopodobnie same w sobie są oki. Co prawdopodobnie pozostawi nam tylko płytę główną. Której zasadniczo się nie naprawia a wymienia (fakt że biorąc pod uwagę jej wiek to nowej raczej nie dostaniesz i pozostanie allegro).

Dnia 24.08.2014 o 23:06, Manigoldo napisał:

Czy screen z któregokolwiek coś mógłby tutaj pomóc?

Można spróbować, zwłaszcza OCCT jest przydatny - ma wbudowane testy stabilności:
http://forum.gram.pl/forum_post_galeria.asp?tid=130&pid=1871 (klikasz na ON).
Daj mu z 10-15 minut, potem przejdź do testu nr 2 (linpack, znowu z 10-15 minut), potem do GPU (3D). Warto przy tym zerkać na temperatury po prawej. Jeśli komputer ci się zawiesi bo temperatura właśnie podskoczyła do 90 stopni to masz winnego (w sumie niektóre chłodzenia Intela można zostawić niedociśnięte i nie zauważyć).

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Płyta główna to Gigabyte EP35-DS3P :P staroć heh.
Co do OCCT to trochę się obawiam... jestem kompletnym laikiem w tych sprawach, a w sekcji komentatorskiej na dobreprogramy.pl wielu ludzi skarżyło się, że program spalał im karty graficzne... (co w moim przypadku jest 100% sprawna, tj. karta graficzna). Jakieś inne programy? SpeedFan też nie jest dla początkujących raczej. :(

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Dnia 25.08.2014 o 00:01, Manigoldo napisał:

Płyta główna to Gigabyte EP35-DS3P :P staroć heh.
Co do OCCT to trochę się obawiam... jestem kompletnym laikiem w tych sprawach, a w sekcji
komentatorskiej na dobreprogramy.pl wielu ludzi skarżyło się, że program spalał im karty
graficzne... (co w moim przypadku jest 100% sprawna, tj. karta graficzna). Jakieś inne
programy? SpeedFan też nie jest dla początkujących raczej. :(


SpeedFan po prostu poda ci temperaturę w danej chwili. Jak pisałem - OCCT, nikt nie każe ci trzymać tego testu włączonego przez godzinę (choć u mnie on nagrzewa wtedy kartę do "kosmicznych" 75 stopni, poza tym tylko jeden z nich używa intensywnie GPU, dwa to testy samego procesora) a przez kilka minut.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Dnia 25.08.2014 o 00:07, ziptofaf napisał:

SpeedFan po prostu poda ci temperaturę w danej chwili. Jak pisałem - OCCT, nikt nie każe
ci trzymać tego testu włączonego przez godzinę (choć u mnie on nagrzewa wtedy kartę do
"kosmicznych" 75 stopni, poza tym tylko jeden z nich używa intensywnie GPU, dwa to testy
samego procesora) a przez kilka minut.

Wykonałem test SpeedFanem... cóż, nawet małpa by się połapała, więc nie wiem, co ludzie narzekali. Pokazuje takie temperatury: (włączone okienko i Google Chrome z filmikiem)
Jakie jest prawdopodobieństwo, że mi się coś spali podczas sprawdzania OCCT?

20140825001244

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!


Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.


Zaloguj się