PirO_17

Problemy z komputerem (temat ogólny)

39380 postów w tym temacie

Dnia 10.11.2007 o 12:37, Misquamaqus napisał:

Jak winrar okresla, ze archiwum jest uszkodzone to zaznacz opcje "napraw" a jak nic to nie
da to znaczy, ze archiwum jest do wykasowania.


czyli archiwum JEST do wykasowania. lipa :|

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Witam!
Mam laptopa z Niemiec i chciałem napisać "@", ale nie mogłem. "@" znajduje sie na klawiszu "Q". Wciskałem kombinacje z klawiszami: Alt, Shift, Fn, ale nic nie dawało. Na laptopie mam Windowsa XP PL. Proszę o pomoc.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

ja wlasnie mam problem z moim laptopkiem bo jak se posiedze na nim z 2h to sie robi blue screen i pisze ZRZUCANIE PAMIECI FIZYCZNEJ << i jak komp nie bedzie odpoczywal przez kolejne 2h to bedzie tak co 5 min :(
RATUNKU !!!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Nie nie!

Wyrzuć stery i wszystko (wcześniej pobierz ATI Tray Tool - dobra nazwa). Teraz zainstaluj stery i na nie ATI TT (nie ATI CCC!).

ATI TT działa na tej samej zasadzie, ale nie obciąża mocno systemu i posiada więcej funkcji.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Czołem, mam taki problemik, ale tutaj trzeba by się trzeba było pobawić w szukanie informacji ;P
Mam starego PC z płyta główna k7n8x2.0. Obecnie chodzi na 512x2 dual i jest wszystko w porządku.
Dzisiaj postanowiłem dokupić 1gb kość ramu i wsadzić w trzeci - ostatni slot.
Powinno chodzić, już pal licho w ten dual.
Mój problem był taki:
Po zakupie kości noname ddr1 1gb (ostatnia kość ddr1 w moim mieście Oo, wszyscy czekają na dostawy) i sprawdzeniu czy działa u znajomego (chciał zobaczyć, ile mu da 1gb ramu) pomaszerowałem do domu i co?
Niespodzianka, nie wykrywa tej pamięci - w ogóle. Ani z 512tkami, ani samodzielnie (z 512stkami system wstaje, ale ramu nie widzi)
Bawiłem się BIOSem (mam najnowszy), ustawienia domyślne - nic.
Płyta powinna obsługiwać do 3gb pamięci ram więc domyślam się, że powinny działać pamięci większe niż 512.
Everest pokazuje, że maksymalna pamięć to 1536 ale nigdzie nie spotkałem się z takim maksimum pamięci, ani w manualu ani w necie.
W poniedziałek wyruszam na zakupy i mam mały problem, czy po prostu ta kość nie działała u mnie, czy wszystkie kości większe niż 512 nie będą działać.
Jak myślicie, jest/było tego przyczyną?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Tak sobie myślę, może to był ram ECC?
W manual`u mam nasmarowane, że ram ma być non-ecc tylko czy ramy noname mogą mieć ecc ? :|

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Dnia 10.11.2007 o 16:00, lancuch napisał:

ja wlasnie mam problem z moim laptopkiem bo jak se posiedze na nim z 2h to sie robi blue screen
i pisze ZRZUCANIE PAMIECI FIZYCZNEJ << i jak komp nie bedzie odpoczywal przez kolejne
2h to bedzie tak co 5 min :(
RATUNKU !!!

a nie stoi czasem na czymś miękkim? od dołu mogą być otwory wentylacyjne, jak je zatkasz to się może przegrzać

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Dnia 10.11.2007 o 16:39, Selv napisał:

Tak sobie myślę, może to był ram ECC?
W manual`u mam nasmarowane, że ram ma być non-ecc tylko czy ramy noname mogą mieć ecc ? :|

ecc stosuje się praktycznie wyłącznie w serwerach, więc to raczej nie to. możliwe natomiast że twoja płyta z tą konkretną pamięcią współpracować nie będzie (problem znany od lat, ale jeszcze nikt nie doszedł jaka jest przyczyna)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

/.../

Już spieszę odpowiedzieć...
Na Twojej płycie będą działać 3 kości pamięci, ale prawdopodobnie tylko na częstotliwości 333Mhz. Lepszym rozwiązaniem, aby mieć 2GB RAMu, byłoby chyba sprzedać dwie kości 512MB a dokupić jeszcze jedną 1GB. Wówczas miałbyś pamięć w dualu, działającą tak jak poprzedni zestaw.
Pozdrawiam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Dnia 10.11.2007 o 15:27, Tomaszek92 napisał:

Witam!
Mam laptopa z Niemiec i chciałem napisać "@", ale nie mogłem. "@" znajduje sie na klawiszu
"Q". Wciskałem kombinacje z klawiszami: Alt, Shift, Fn, ale nic nie dawało. Na laptopie mam
Windowsa XP PL. Proszę o pomoc.


W polskim układzie klawiatury ''@'' to [Shift] + [2]

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Dnia 10.11.2007 o 20:24, Lechu21 napisał:

Witam. Znacie może jakiś sposób lub program by przyśpieszyć uruchamianie systemu i programów
??
Za odpowiedź z góry dzięki.



Defragmentator Dysku

Ashampoo WinOptimizer 4.41

BootVis Tool 1.3.37

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!


Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.


Zaloguj się