PirO_17

Problemy z komputerem (temat ogólny)

39380 postów w tym temacie

Dnia 13.11.2007 o 21:34, sig. napisał:

aha no to może być problem, bo bootmenager jest z tego 2. sprawdź która partycja jest aktywna,
może ta z tyn "nowym" systemem, wtedy przestawienie partycji na tą z tym co jest może pomóc
(jeśli bootmenager jest w sektorach początkowych partycji a nie MBR dysku)


Aktywna tzn.? Wybacz, ale ja tylko od hardware.

XP już nie był mi potrzebny dlatego go wyrzuciłem, ale nie wiem co teraz.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

aktywna- ta na której bios szuka systemu, jeśli w mbr nie ma bootmenagera (wtedy jest tam "program" który uruchamia system z tejże aktywnej partycji). Srawdzisz to dowolnym menageram partycji, nawet fdisk chyba pokarze i pozwoli przestawić. Przydał by się jakiś specialista od windowsa, być może poprzez konfigurację windowsowego bootmenagera uda się zastąpić nim tego starego (tylko trzeba wiedzieć gdzie jej szukać, ja nie mam pojęcia bo z lilo korzystam).

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Niestety dysk startowy nie zdał egzaminu... Zastanawiam się, czy nie przeprowadzić radykalnych środków - instalnąć Linuksa na tamtej partycji (format + zmiana plików) następnie sformatować i z powrotem do NTFS.
Co o tym myślisz?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Dnia 14.11.2007 o 19:50, DJ Danielus napisał:

Niestety dysk startowy nie zdał egzaminu... Zastanawiam się, czy nie przeprowadzić radykalnych
środków - instalnąć Linuksa na tamtej partycji (format + zmiana plików) następnie sformatować
i z powrotem do NTFS.
Co o tym myślisz?

wtedy będzie lilo albo grub (zależnie od dystrybucji). Ale mając Linuksa, dasz radę go ustawić tak żeby się windows włączał od razu (i dopiero wtedy formatuj z powrotem na ntfs). jak na tym kompie nie ma za dużo, to alternatywą jest reinstalacja xp-a, powinien pyta co z pozostałymi systemami zrobić (ale to produkt microsoftu, wiec czasem może uznać że sam nie wiesz czego chcesz i samemu podjąć decyzję, naturalnie błędną).

editowy ps skoro fixmbr nie podziałał, to znaczy że bootmenager tkwi w aktywnej partycji. jeśli to ta 2 (dopiero co przeformatowana), to starczy ją usunąć i stworzyć jeszcze raz. gorzej jak ta z sprawnym systemem, wtedy trzeba by albo faktycznie Linuksa (tylko mu przestawić bootmenagera na aktywną partycję, bo domyślnie jest zwykle na mbr. A w takim przypadku będą 2 bootmenagery, jak w linuksowym zaznaczysz Windows to się ten Windowsowy odpali) albo instalować wszystko od początku (co w przypadku firmy może nie wchodzić w grę)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Ja mam następujące pytanie.

Mam komputer:
procesor 1.6
1gb ram
Ge force 7300 GT

Często widzę gry które potrzebują prosesor 2 GH lub więcej, 512 ram karta 128mb.
Czy takie gry będą działały na moim sprzęcie? Chodzi mi o to, czy procesor jest OK

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Dnia 14.11.2007 o 21:18, witkab napisał:

Ja mam następujące pytanie.

Mam komputer:
procesor 1.6
1gb ram
Ge force 7300 GT


Przede wszystkim:
Jaki procesor (konkretnie)
i jaka 7300GT (konkretnie)
W sumie z góry można założyć, że jeśli uda Ci się odpalić nowsze tytuły to na pewno nie możesz liczyć na wysoki rozdzielczości. Sądzę, że możesz liczyć na co najwyżej 800x600 i to w niskich detalach. Choć to w dalszym ciągu zależy od np. modelu karty. 7300GT top za mało...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Dnia 14.11.2007 o 21:34, witkab napisał:

GeForce 7300 GT 256 mb


Bez względu na to czy masz kartę od Palita (najwydajniejszą na rynku wśród modeli 7300GT) czy np. od Gigabyte''a, szału niestety nie zrobisz. Procesor... Sempron to okrojona wersja Athlona (tak jak Celeron był okrojoną wersją Pentium) i to on nie pozwoli Ci na wiele. Miałem podobny procesor w starym komputerze. Niestety nastaw się, że w najnowsze tytuły jeśli pograsz to w rozdzielczości 800x600 i wyłączonych wszystkich efektach i max detalach. Niestety...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Witam, czy miał ktoś wczoraj tak, że poprzez Neostradę nie mógł wejść do internetu? Objawy to np. niemiłosierne długości wczytywania stron, błędy ciasteczek i w końcu całkowity brak wczytywania stron?

Ja z tego powodu nie mogłem wczoraj na forum pisać :/

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Dnia 15.11.2007 o 07:24, Union Pacific napisał:

Witam, czy miał ktoś wczoraj tak, że poprzez Neostradę nie mógł wejść do internetu? Objawy
to np. niemiłosierne długości wczytywania stron, błędy ciasteczek i w końcu całkowity brak
wczytywania stron?

Ja z tego powodu nie mogłem wczoraj na forum pisać :/

być może jakieś prace w centrali były prowadzone, ja np czasami miewałem tak że działało wszystko (z mmo włącznie) z wyjątkiem nieszyfrowanych stron www (blokada na port 80). a net mam też od telekomunikacji, tyle że firmową sieć dsla (po drodze jest jeszcze sieć osiedlowa, ale admina bym o takie rzeczy nie podejrzewał bo na codzień w kablówce pracuje i ma czas tylko popołudniami i wieczorami. a to się działo rano). Zdarzało się również że odcinało mnie od dnsów, ale na to pomogło wpisanie jednego spoza tpsa.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Mam 2 pytania.

1) Co sądzicie o mojej karcie graficznej? Na jakich Crysis i Wiedźmin pójdzie? Sapphire Radeon x1300xt (agp x8, 256mb GDDR3)

2) Czy są karty DX10 na agpx8 ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Dnia 15.11.2007 o 08:24, Irc100 napisał:

Mam 2 pytania.

1) Co sądzicie o mojej karcie graficznej? Na jakich Crysis i Wiedźmin pójdzie? Sapphire Radeon
x1300xt (agp x8, 256mb GDDR3)

X1300 to słabe karty...

Dnia 15.11.2007 o 08:24, Irc100 napisał:

2) Czy są karty DX10 na agpx8 ?

Jest chyba bodajże 8400, ale bardzo słaba...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Dnia 15.11.2007 o 07:33, sig. napisał:

>
> Ja z tego powodu nie mogłem wczoraj na forum pisać :/
być może jakieś prace w centrali były prowadzone, ja np czasami miewałem tak że działało wszystko
(z mmo włącznie) z wyjątkiem nieszyfrowanych stron www (blokada na port 80). a net mam też
od telekomunikacji, tyle że firmową sieć dsla (po drodze jest jeszcze sieć osiedlowa, ale admina
bym o takie rzeczy nie podejrzewał bo na codzień w kablówce pracuje i ma czas tylko popołudniami
i wieczorami. a to się działo rano). Zdarzało się również że odcinało mnie od dnsów, ale na
to pomogło wpisanie jednego spoza tpsa.


Hmm... przez cały dzień nie mogłem w necie siedzieć, ale w sumie dzięki temu odkryłem kilka ważnych opcji w MF :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!


Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.


Zaloguj się