Zaloguj się, aby obserwować  
Gram.pl

Windows 7 z konkretną datą premiery

38 postów w tym temacie

Mysle ze siegne w pazdzierniku po windows 7, tym bardziej ze planuje kupno nowego kompa - dual core e5200, HD 4850 i 4gb ramu - na tym system powinien smigac plynnie :-) pytanie tylko ile bedzie kosztowal...

Szczerze, to Polska powinna być uznana za kraj "rozwijający się", a nie dadzą nam wersje europejskie w europejskich cenach.. już zapowiadają, że nie będzie taniej niż Vista (a nawet drożej), tylko Vista jest skandalicznie droga! Kto da 500zł za Home Premium? Debilne to jest.. oni sami proszą się o piractwo.. dałbym te 300-350zł przy złym kursie dolara, ale pewnie przywalą 5 stówek... phhhhhhhhhh......

ladnie vista podrozala 64bit!!! w zeszlym roku na wakacje ok 260zl, a teraz prawie 500zl:( homepremium wersja. Zlodziejstwo w biały dzien...udalo mi sie przed kryzysem

no,no. Ciekawe czy i Win7 będzie u mnie na uczelni za darmo dla studentów na czas trwania studiow. Akurat jeszcze 1 rzecz wziąć mogę więc jak 7 udostepnia to odrazu biore;)

E jak tak teraz patrzę to jestem nawet na bieżąco. Win 98, ME2000, XP i Vista zaliczone. No i teraz 7 ;] Bardzo miło, ale w jaki sposób "zaliczę" ten system to nie wiem. Na zakup kompa się nie zanosi, a kupować sam system to nie opłaca się.

Dnia 09.06.2009 o 23:02, A3ha napisał:

ladnie vista podrozala 64bit!!! w zeszlym roku na wakacje ok 260zl, a teraz prawie 500zl:(
homepremium wersja. Zlodziejstwo w biały dzien...udalo mi sie przed kryzysem

Z tego co widzę Home Premium kosztuje ok. 430 zł, więc prawie 500 to trochę przesada ;) Nie wiem kiedy kupowałeś Vistę, ale ja 2 lata temu za Business zapłacił 550zł, a teraz chodzi po... 550 zł, więc jeżeli był jakiś skok cenowy w HB i HP to można tylko i wyłącznie zwalić winę na wariujące ceny euro, które wykańczają kupujących.

hallas: nikt nie zmusza nikogo do kupowania W7, bo jest... nowy. Takie podejście, moim zdaniem, mają tylko snoby albo ludzie, którzy nie wiedzą na co kasę ładować. Jednak przejście z XP na 7 - czemu nie? O niebo nowsza technika, system sam w sobie bezpieczniejszy (w zależności od tego po jakich stronach się łazi - mi wystarczy firewall z Visty + UAC + AV, by nie mieć żadnych problemów i podobnie będzie z W7), dużo usprawnień, jednak też bez przegięć w drugim kierunku (vide kupienie, a komputer dostosuje się do systemu). Warto nabyć ten system przy okazji modernizacji/kupowania nowego sprzętu.

Ja osobiście przejdę z Visty na 7kę, ale dlatego, że mam problemy z niektórymi ważnymi dla mnie aplikacjami (jest to poniekąd dziwne bo np. Fallout działa jak marzenie), które działają, ale tak nie do końca. Pro (także Enterprise i Ultimate) wersja W7 ma mieć w sobie obraz XP, co pozwoli w wirtualnej maszynie odpalić niedziałające programy. Bajer, ale jak będzie to działać to na pewno jest to rozwiązanie dla mnie.

Upgrade z XP do W7 będzie możliwy, ale jak to nie wiadomo. Wiadome jest tylko tyle, że prawdopodobnie będzie wiązać się ona z utratą danych i aplikacji, lecz nic nie zostało jeszcze potwierdzone przez Microsoft. A co do upgrade''u z Visty, to z tego co pamiętam, każdy, kto kupi Vistę w lipcu br. będzie mógł za darmo zaktualizować system do W7.

Szczerze? Najlepiej się pracuje na xp, nawet każdy nauczyciel infy mi o tym mowi, windows 7 kupie dopiero wtedy jesli bedzie wymagany do nowych progrmów, gierek..

Pracuję już bardzo długo na systemie Vista 64 i muszę przyznać, że jest lepszy od XP. Stabilny, bez zwiech i do tego szybki - zapomniałem już co to jest res kompa.

Jeśli Windows 7 64 będzie szybszy niż Vista 64 i tak samo stabilny, jestem jak najbardziej za. Zdaje się, że HP już przy premierze będzie miał komplet aktualnych sterowników, więc tym lepiej dla mnie :P

To, że cen poszczególnych wersji nie podali jest napisane, ale czy ktokolwiek słyszał może o jakichś pogłoskach na ten temat ??

Dnia 15.06.2009 o 10:34, Jarys napisał:

To, że cen poszczególnych wersji nie podali jest napisane, ale czy ktokolwiek słyszał
może o jakichś pogłoskach na ten temat ??

Ceny mają zostać przedstawione w 2giej połowie czerwca. Narazie plotki z lutego głoszą, że:
- Starter: 199,95 dolarów
- Home Premium: 259,95 dolarów
- Business: 299,95 dolarów
- Ultimate: 319,95 dolarów

"Nie są znane ceny edycji Enterprise oraz Home Basic. Pierwsza z nich dostępna będzie jedynie na licencji zbiorczej dla firm, natomiast druga dostępna będzie jedynie w wersji OEM (informacja niepotwierdzona przez Microsoft)." - cytat za idg.pl

Prawdopodobnie studenci będą mieli okazję kupić W7 taniej lub nawet otrzymać ją za darmo.

Dnia 15.06.2009 o 01:25, metiu napisał:

> ladnie vista podrozala 64bit!!! w zeszlym roku na wakacje ok 260zl, a teraz prawie
500zl:(
> homepremium wersja. Zlodziejstwo w biały dzien...udalo mi sie przed kryzysem

Z tego co widzę Home Premium kosztuje ok. 430 zł, więc prawie 500 to trochę przesada
;) Nie wiem kiedy kupowałeś Vistę, ale ja 2 lata temu za Business zapłacił 550zł, a teraz
chodzi po... 550 zł, więc jeżeli był jakiś skok cenowy w HB i HP to można tylko i wyłącznie
zwalić winę na wariujące ceny euro, które wykańczają kupujących.

W nawiąznaiu do cen Visty sprzed paru lat i obecnej widać podwyżkę cen i to znaczną (kurs euro ?).

Ja swoją wersję kupiłem zaraz na premierze na pokazie prezentacyjnym M$ dotyczącej nowego systemu - 284zl brutto. Sklepy zapewne doliczają swoją marże.

Ostatno kupiłem graty na nowego blaszaka i z ciekawości zainstalowałem 7. Bardzo mi sie podobała. Ponieważ jest to pełna wersja, która będzie działała bez upierdliwości do chyba marca - to stwierdziłem, że popracuję na 7 i gdy wyjdzie to ją kupię. Niestety. Po zainstalowaniu ClearSky gra nie ruszyła - zabezpieczenie skutecznie to uniemoz;liwoło. Po uruchomieniu gry miałem wciąż prośbę o włożenie oryginalnego dysku do napędu, który przecież tam już był.

Zainstalowałem sprawdzone XP - kupiłem okazyjnie professional-a za 360 zł. I tym samym pożegnałem się z 7.

Przeglądając z kolei internet znalazłęm porównanie wydajności 7, Visty i XP. Niestety dla M$ jego stary XP bije wydajnością i Vistę i 7. Po prostu jądro XP nie ma dodatkowego bagażu na kontrolę DRM-a. I dopiero gdy liczba rdzeni wzrośnie do co najmniej 32 w blaszaku to wtedy (ze względu na skalowalność jądra 7 i visty) szybsza okaże się 7 i Vista od starego dobrego XP. Jak na razie mamy 4 rdzenie i na horyzoncie 8. Do 32 jeszcze trochę brakuje.

7 wydaje się szybsza niż Vista, ale pamiętajmy, że najczęsciej instalujemy tego OS-a na względnie/całkowicie nowym sprzęcie - a więc ''mocarniejszym'' niż te sprzed kilku lat gdy pojawiła się wołowata Vista.

jądro xp i visty/win7 pochodza z zupełnie innych gałęzi rozwoju. o ile xp opiera sie na win2k to nowsze OS''y za pierwowzór maja win 2003. poza tym za duzo zmian wprowadzono zeby oskarżać sam mechanizm drm.

Zaloguj się, aby obserwować