Zaloguj się, aby obserwować  
Barklu

Żywność modyfikowana genetycznie

98 postów w tym temacie

Żywność modyfikowana genetycznie - faktyczne zagrożenie czy niepotrzebny strach? Narosło wokół niej wiele legend. Ale przecież tworzenie nowych odmian roślin czy ras zwierząt trwało od zawsze, tylko że w sposób kontrolowanego doboru, a nie w probówce. Z drugiej strony, nowe odmiamy mogą zagrozić nie tyle konsumentom, ile ekosystemom. Co jest więc lepsze-zmodyfikowany gen czy tony nawozów i pestycydów? Dyskutujmy...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Poruszaliśmy kiedyś ten temat na lekcji Chemii i doszliśmy do wniosku że modyfikowanie genetyczne jest pozytywne. Dlaczego? Otóż już wyjaśniam. Nowe odmiany są ulepszone pod tym względem, że nie są podatne na choroby swoich poprzedników/poprzedniczek. Prowadzi to również do powstawania nowych gatunków, o ile jest prowadzone dla ludzkiego pożytku.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Dnia 24.04.2006 o 16:43, rolek85 napisał:

Prowadzi to również do powstawania nowych gatunków, o ile jest prowadzone dla ludzkiego pożytku.


uwazaj zeby te nowe gatunki nie przyczynily sie do wymarcia ludzkosci :P:P:P

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Dnia 24.04.2006 o 16:45, Arkadiusz napisał:

uwazaj zeby te nowe gatunki nie przyczynily sie do wymarcia ludzkosci :P:P:P

Czym argumentujesz tą teze :-P Może genetycznym modyfikowaniem ludzi, ale to jest jeszcze przyszłość. Poza tym świat zmieniał się od zawsze jedne gatunki sie rodziły inne umierały, tak własnie jest w naturze :-P

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Takie eksperymenty na pewno nie prowadzą ani do kompletnej zagłady, ani do pełnego szczęscia. Na pewno ludzie będą spozywać kiedyś taką żywność nawet sobie niezdając z tego sprawy. Taki food może zostać pozbawiony wad poprzednika, nie tracąc na swych walorach smakowych.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Żywnośc taka daje wyższe plony, ale może przyczynić się do wyginęcia odmian naturalnych. Może zginąć populacja tzw "szkodników" (np.owadów), które w ekosystemie pełnią często bardzo ważną rolę. Trzeba być po prostu ostrożnym.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Dnia 24.04.2006 o 17:05, Barklu napisał:

Żywnośc taka daje wyższe plony, ale może przyczynić się do wyginęcia odmian naturalnych. Może
zginąć populacja tzw "szkodników" (np.owadów), które w ekosystemie pełnią często bardzo ważną
rolę. Trzeba być po prostu ostrożnym.

Niekoniecznie. Zmodyfikowaną żywoność można hodować w odosobnieniu, a naturalnej pozwolić nadal persperować na planecie (zakładam że nadal będziemy żyć na Earth ;]). W ten sposób będziemy mogli spożywać nowy typ jedzenia, a ekosystem prawie nie ucierpi. Choć prawie robi wielką różnicę :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Dnia 24.04.2006 o 16:45, Arkadiusz napisał:

uwazaj zeby te nowe gatunki nie przyczynily sie do wymarcia ludzkosci :P:P:P

Alebo żeby te nowe gatunki nie pokusiły się o schrupanie ich twórców... :):)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Dnia 25.04.2006 o 14:49, rolek85 napisał:

> uwazaj zeby te nowe gatunki nie przyczynily sie do wymarcia ludzkosci :P:P:P
Alebo żeby te nowe gatunki nie pokusiły się o schrupanie ich twórców... :):)


To raczej nie jest możliwe. Gatunki modyfikuje się, by były bardziej odporne na mróz czy szkodniki, dawały lepszy plon, nie psuły się tak szybko. Nikt nie chce robić Parku Jurajskiego, zresztą to nie jest możliwe w rzeczywistości.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

/.../

Niestety to nie takie proste- odmiany GMO czesto sa niestabilne, trzeba wielu lat badań, kupę kasy o wysiłku wielu ludzi, ponieważ jeszcze nie umiemy sie dobrze i skutecznie obchodzić z mechanizmami tak skomplikowanymi jak te występujące przy podziałach, procesach płciowych itd. Często poprawa jednej cechy znacznie pogarsza inną, a im więcej grzebiemy tym więcej sie psuje. Jest ciągle wiele problemów do rozwiązania, ale GMO to przyszłość z wielu względów.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Dnia 25.04.2006 o 14:52, Barklu napisał:

To raczej nie jest możliwe. Gatunki modyfikuje się, by były bardziej odporne na mróz czy szkodniki,
dawały lepszy plon, nie psuły się tak szybko. Nikt nie chce robić Parku Jurajskiego, zresztą
to nie jest możliwe w rzeczywistości.

Dokładnie to samo napisałem zaraz po Twoim pierwszym poście... Jestem za tym żeby żywność był modyfikowana, ale prawdę mówiąc nie do końca jestem przekonany za tym żeby ją jeść.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Mimo to trzeba dalej metodą prób i błędów doskonalić i modyfikować żywność. Słyszałem ostatnio, że kwiaty dobrze reagują na to jak podlewa się je alkoholem oczywiście w odpowiednich dawkach... i nie padają tak jak ludzie... :):)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Dnia 25.04.2006 o 15:10, rolek85 napisał:


> to nie jest możliwe w rzeczywistości.
Dokładnie to samo napisałem zaraz po Twoim pierwszym poście... Jestem za tym żeby żywność był
modyfikowana, ale prawdę mówiąc nie do końca jestem przekonany za tym żeby ją jeść.


A dlaczego? Może jest gorsza od żywności ekologicznej, ale dużo tańsza. I na pewno zdrowsza od roślin tuczonych nawozami sztucznymi,pryskanymi pestycydami i konserwowanymi. GMO pozwoliłoby wykluczyć dużą część tych chemikaliów, z korzyścią dla człowieka i środowiska.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Dnia 25.04.2006 o 15:14, Barklu napisał:

A dlaczego? Może jest gorsza od żywności ekologicznej, ale dużo tańsza. I na pewno zdrowsza
od roślin tuczonych nawozami sztucznymi,pryskanymi pestycydami i konserwowanymi. GMO pozwoliłoby
wykluczyć dużą część tych chemikaliów, z korzyścią dla człowieka i środowiska.


Błąd.
Często żywność GMO jest hodowana na plantacjach bez uzycia oprysków i pestycydów, więc jest sprzedawana jako ekologiczna. I wcale nie jest tańsza- to zalezy od ilości jakby dodatkowego plonu uzyskanego w wyniku modyfikacji, ale czesto jak uda sie ustalić jakąś odmianę, jest ona sprzedawana drożej ze względu na jej dodatkowe walory i ekologiczność uprawy, a także aby odbić wszystkie koszty włożone w badania.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Dnia 24.04.2006 o 16:46, Hubi Koshi napisał:

> uwazaj zeby te nowe gatunki nie przyczynily sie do wymarcia ludzkosci :P:P:P
Czym argumentujesz tą teze :-P Może genetycznym modyfikowaniem ludzi, ale to jest jeszcze przyszłość.


:P Nie jesteś na bieżąco :P Już mamy ( znaczy nie my, ale są ) genetycznie modyfikowanych sportowców. Mała zmiana w genach i już mamy sportowca, który ma więcej czerwonych krwinek w organiźmie niż po stosowaniu EPO. I jest to całkowicie legalne- przecież to jego organizm produkuje.

A co do GMO- pamiętajcie, żę tak zwana "ekologiczna" żywnośc jest dużo bardziej szkodliwa dla środowiska. I jak się okazuje też dla ludzi ( ostatnie badania wykazały zbiezność pomiędzy wzrostem zachorowalności na Alzheimera a ...spozyciem jabłek :), które były pryskane "naturalnym " ekstraktem-pestycydem.

Nie mówiąc już o tym, że GMO, to przecież nic innego jak...przyspieszenie ewolucji :) Przecież uzyskiwanie różnych odmian owoców, warzyw było tym samym, co zmiana genów teraz.Tylko trwało dłużej. A przecież sam mechanizm mutacji pozytywnej ( i negatywnej ) to nic innego jak wpływ promieniowania słonecznego na chromosomy ( niszczenie/ łamanie/ jak kto woli :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Dnia 25.04.2006 o 20:37, WorldWar3PL napisał:

Jedno słowo : McDonalds.


Pracuję tu i mogę powiedzieć - NIEZDROWO. :P A i niezdziwcie się jak dostaniecie mięcho podniesione z brudnej podłogi... Oczywiście nikomu nie wolno go podnieść, ale tak jest przecież łatwiej. :/

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Zaloguj się, aby obserwować