Zaloguj się, aby obserwować  
Gram.pl

Artykuł: Uncharted 3 - Oszustwo Drake`a - recenzja

61 postów w tym temacie

>

Dnia 30.10.2011 o 14:13, kodi24 napisał:

Z tym przerzucaniem do przodu spotkalem sie tez raz czy dwa w U2, np. gdy ginalem tuz
przed cut-scenka albo gdy docieralem do jakiegos punktu -jeszcze przed wybiciem wszystkich-
i cudownie ozywalem juz w kolejnym rozdziale ;) Ale to byly ewenementy, pare razy na
jakies 50h zabawy w SP;

Heh,to mnie na trzy części gry zdarzyło się to dopiero pierwszy raz ;)

up - " filmowość " to, przede wszystkim sposób prowadzenia rozgrywki w iście filmowym stylu, czyli ciągle do przodu.

Dnia 30.10.2011 o 12:33, Almarcino napisał:

bo multi jeszcze nie jest aktywne z tego co wiem

Dlaczego nie ma o tym słowa? Taka rzetelność teraz już jest:/

Dnia 30.10.2011 o 12:37, kodi24 napisał:

Nie trzeba ale warto, poznajemy kluczowych bohaterow a oni poznaja sie nawzajem;

Dzięki, w takim razie muszę sobie załatwić jakoś PS3 i jazda xd

Dnia 30.10.2011 o 12:28, MaZZeo napisał:

TobiAlex - jedna jaskółka wiosny nie czyni.

W tym przypadku właśnie tak. Nie nasza wina, że jest zaledwie parę firm, które potrafi wycisnąć ostanie soki z X / PS3. A takich gier jest więcej tylko ten temat jest o U3 a nie o innych grach.

Recenzja sklepikarza podniecającego się fabułką rodem z filmów klasy B. Portal - jeśli już chce udawać coś więcej niż dziennikarską wydmuzszkę służebną wobec sklepu - powinien jednak dobierać ludzi bardziej wykształconych, obytych, mających rozeznanie w kulturze (nie tylko masowej) i szersze pojęcie o gatunku, do jakiego dana gra przynależy. Rozumiem jednak, że tak jak zagadki w grze Uncharte są w sam raz na rozumek "Masterminda", tak i jego ogólna wiedza, dojrzałość umysłowa i profesjonalizm są w sam raz dla absolwentów gimnazjum. Ta bezkrytyczna, nieobiektywna pesudorecenzja to wstyd dla portalu, który pragnie uchodzić za źródło wiedzy o elektronicznej rozgrywce. Wystarczy zajrzeć na www.przygodowki.pl lub www.jawnesny.pl , aby przekonać się jak ciekawie, inteligentnie i niesztampowo można pisać o współczesnych grach. Portal gram.pl niestety myli ciągle profesje dziennikarza z profesją sklepikarza. Jak zresztą można obiektywnie i szczerze oceniać grę, jeśli zależy nam przede wszystkim na jej sprzedaży ?

> już nie mogę się doczekać gier Naughty Dog na następcę PS3 oraz Vitę.

Haha, o tym samym pomyślałem - co oni zrobią z Uncharted na PS4 :). I nie chodzi tylko o grafikę.

>Jak zresztą można obiektywnie i szczerze oceniać grę, jeśli zależy
nam przede wszystkim na jej sprzedaży ?
>

Tak na chłopski rozum: redakcji gram.pl na pewno zależy na dobrej sprzedaży każdego tytułu sprzedawanego w ich sklepie,więc wszystkie gry sprzedawane w sklepie gram.pl powinny mieć na tym portalu świetne recenzje i maksymalne oceny, a przecież tak nie jest, prawda?.

Ale skończ już z tą obiektywnością recenzji, bo coś takiego nie istnieje, co? Inna sprawa, to czy jest szczery subiektywizm.

Dla Uncharted planuję zakupić kiedyś konsolę, ale mam wrażenie, że mogę się bardzo rozczarować.

Masz pełne prawo nie zgadzać się z recenzją i masz również prawo swoje zdanie wyrazić, nie masz natomiast prawa do obrażania kogokolwiek. Ponieważ jest to Twoje pierwsze przewinienie otrzymujesz jedynie ostrzeżenie, przy następnym tego typu incydencie kara będzie dużo cięższa.

Z ciekawosci wszedlem na strony podane przez Razor_NFO i nie znalazlem tam nic konkretnego, ani ciekawosci, ani inteligencji. O co w takim razie tutaj chodzi? Nic nie stoi na przeszkodzie by samemu napisac recenzje i wyslac do redakcji. Ja nie mam zadnych zastrzeżeń co do tej recenzji, a przyznaje szczerze, ze czytalem ją z wielką przyjemnością - dowiedzialem sie wszystkiego co chcialem wiedziec o nowym Uncharted.

to ogólnie kilka słów komentarza:

1. Na posty takie jak ten autorstwa Razor_NFO nie odpisuję. Z zasady. Uważam, że nie warto poświęcać czasu ludziom, którzy obrażają innych. Nauczycielem ani katechetą nie jestem, więc nie zamierzam innych uczyć, choćby manier. Może to staroświeckie, ale proszę wybaczcie - tak mam.

2. Moja recenzja nie jest na pewno doskonała, a już na pewno jest subiektywna, więc KAŻDY może się z nią nie zgadzać w całej rozciągłości. Ba! Być może ktoś jest nawet w stanie wyszperać recenzję o wymowie całkowicie odmiennej od mojej. Czy to by znaczyło, że któraś jest zła? Ja tak nie uważam...

3. O multi nie wspomniałem, bo nie mogłem zagrać, jak napisa mr-nadol. Ale faktycznie nic by się nie stało, jakbym wspomniał, że jest. Wybaczcie - mój błąd.

4. Co do pojęcia "filmowości" może faktycznie nie jest jakieś oryginalne, ale uważam za to, że trafione. Ok. można jeszcze napisać, że całość jest "spektakularna", albo wymyślać inne synonimy, ale wydaje mi się, że odwołanie się do "filmowości" jest prostsze i szybsze, bo wywołuje (przynajmniej u mnie) jednoznaczne konotacje. U3 to akcja, akcja i jeszcze raz akcja - a zatem pod tym względem jest bardzo "filmowa" właśnie. Oczywiście mocno w tej chwili upraszczam sprawę :)

A generalnie to bardzo dziękuję za wszystkie komenty :)

Naprawdę już 10/10 nie mogliście dać:/!?Zawsze coś wyciągną na siłę:(Ale UNCHARTED RZĄDZI I DOMINUJE KOCHAM TE GRĘ XD I CZEKAM BARDZIEJ NIŻ DZIEŃ PRZED WAKACJAMI:D^^=)

Dnia 31.10.2011 o 09:19, Mastermind napisał:

Co do pojęcia "filmowości" może faktycznie nie jest jakieś
oryginalne, ale uważam za to, że trafione. Ok. można jeszcze napisać,
że całość jest "spektakularna", albo wymyślać inne synonimy, ale
wydaje mi się, że odwołanie się do "filmowości" jest prostsze i szybsze,
bo wywołuje (przynajmniej u mnie) jednoznaczne konotacje. U3 to akcja,
akcja i jeszcze raz akcja - a zatem pod tym względem jest bardzo "filmowa" właśnie.

IMO "filmowość" nie jest słowem, które wystarczająco dokładnie opisuje sposób przedstawienia wydarzeń. Dla mnie osobiście filmowość to specyficzny model narracji, praca kamery, prezentacja dialogów, montaż cutscen, efekty wizualne temu towarzyszące itd. - a więc zakres słowa "filmowość" moim zdaniem nie ogranicza się do kina akcji w stylu "Indiany Jonesa" czy "Szklanej pułapki". Na myśl przychodzi mi tu np. Dragon''s Lair, Full Throttle, Phantasmagoria, Fahrenheit czy Heavy Rain - tam też jest filmowość tylko w znacznie szerszym rozumieniu tego słowa. Ergo warto byłoby podkreślić, że w przypadku U3 chodzi o kino sensacyjne/przygodowe.

Zaloguj się, aby obserwować