Zaloguj się, aby obserwować  
Gram.pl

Artykuł: Uncharted 3 - Oszustwo Drake`a - recenzja

61 postów w tym temacie

Dnia 31.10.2011 o 11:27, Vojtas napisał:

> Co do pojęcia "filmowości" może faktycznie nie jest jakieś
> oryginalne, ale uważam za to, że trafione. Ok. można jeszcze napisać,
> że całość jest "spektakularna", albo wymyślać inne synonimy, ale
> wydaje mi się, że odwołanie się do "filmowości" jest prostsze i szybsze,
> bo wywołuje (przynajmniej u mnie) jednoznaczne konotacje. U3 to akcja,
> akcja i jeszcze raz akcja - a zatem pod tym względem jest bardzo "filmowa" właśnie.

IMO "filmowość" nie jest słowem, które wystarczająco dokładnie opisuje sposób przedstawienia
wydarzeń. Dla mnie osobiście filmowość to specyficzny model narracji, praca kamery, prezentacja
dialogów, montaż cutscen, efekty wizualne temu towarzyszące itd. - a więc zakres słowa
"filmowość" moim zdaniem nie ogranicza się do kina akcji w stylu "Indiany Jonesa" czy
"Szklanej pułapki". Na myśl przychodzi mi tu np. Dragon''s Lair, Full Throttle, Phantasmagoria,
Fahrenheit czy Heavy Rain - tam też jest filmowość tylko w znacznie szerszym rozumieniu
tego słowa. Ergo warto byłoby podkreślić, że w przypadku U3 chodzi o kino sensacyjne/przygodowe.

chyba trochę przesadzasz z tym "podkreślić". Po co "podkreślać", coś co jest oczywiste? Mamy przecież trzecią część, więc zapewne dosłownie wszyscy fani gier wiedzą, że U3 należy do gatunku gier akcji, a nie innego. Jeśli piszę "filmowość" to do tego gatunku właśnie ją odnoszę. To nie jest "filmowość" w stylu von Triera przecież :)
, a właśnie - tak jak zresztą napisałeś - w stylu Indiany Jonesa. Tylko czy poważnie myślisz, że ktoś może to zrozumieć inaczej?

Dnia 31.10.2011 o 14:33, Mastermind napisał:

Tylko czy poważnie myślisz, że ktoś może to zrozumieć inaczej?

Nie wiem, ale myślę, że "filmowość" zasługuje na epitet ją opisujący. :)

Dnia 31.10.2011 o 09:19, Mastermind napisał:

to ogólnie kilka słów komentarza:

Nie przejmuj się :). Podszedłeś do tego tak, jak powinieneś - w pełni subiektywnie, emocjonalnie i jednocześnie z właściwą rezerwą. Jeśli ktoś uważa, że gry powinno się oceniać, jak komputery- zero-jedynkowo i bez zaangażowania, też nie powinien w ogóle w gry grać :). Fajna recka i ocena uczciwa.

14 Etap
mam już piątą lokację i chyba najlepszą jak do tej pory

Spoiler

podziemia Londyńskiego metra były klimatyczne
pałacyk? we Francji również miał swój urok
ogromne zamczysko prezentowało się okazale i monumentalnie
Jemen wyglądał pięknie i bardzo klimatycznie ( szkoda tylko,że przez tak krótki czas )
ale to, co dzieje się później jest rewelacyjne - gonitwa po ulicach,budynkach i dachach Jemenu to rewelacyjna sekwencja ale to, co pojawia się później jest naprawdę spektakularne, jeśli chodzi o budowę lokacji - mam tu na myśli swoiste " cmentarzysko " wraków okrętów i łodzi,chyba najlepsza sekwencja wspinaczkowa w serii

Wspominając jeszcze o wadach gry, jak i całej serii: zarówno wadą jak i zaletą jest tutaj totalna liniowość, często podporządkowana efektywności, filmowości kolejnych sekwencji gry - część dróg, obszarów jest celowo niedostępna, dopóty, dopóki historia nie zostanie pchnięta na przód
szkoda też, że część elementów otoczenia, zwłaszcza przechodnie, przedmioty, itp. to właśnie tylko elementy otoczenia, one mają tam tylko być i ładnie wyglądać ale, broń Boże, żadnej interakcji z graczem
no cóż, konsola ma szereg ograniczeń - mam nadzieję, że przy okazji czwórki twórcy rozruszają tę już trochę skostniałą strukturę świata gry.

Jako zaletę wymienię jeszcze świetną szczegółowość otoczenia, modeli, postaci, tekstur, architektury, itp.
ale to już widać w poprzedniej części.

Dnia 01.11.2011 o 12:12, sebawozniak napisał:

Witam! Nie mogę się dostać na tryb multiplayer, kod "pass network" nie działa. Czy jest
coś, o czym nie wiem? Z góry dziękuję za pomoc.

Nie było jeszcze oficjalnej premiery gry, zapewne dlatego multiplayer jeszcze nie działa.

Gram od wczoraj (nie za dużo). Gra musi być niesamowicie krótka skoro po 25 minutach gry miałem ukończone 10% a po 40 minutach 16% gry. Multi nie mogłem sprawdzić, bo nie było jeszcze premiery (mam nadzieję, że to o to chodzi a nie o jakiś problem z kluczami), ale tak jak ktoś tu napisał, multi w tej grze to dodatek (zresztą do multi to teraz jest BF3). I największy minus dla mnie - brak bonusów - w U2 było tego pełno - różne skróki do singleplayera, broń, filtry i dzięki temu gra różniła się przy ponownym przechodzeniu (sam grałem w tym ubraniu podobnym do antyterrorysty z karabinem M4). Tego w trójce nie ma :( Więc niestety, po przejściu gry moja edycja specjalna wyląduje na Allegro (nawet nie wiem czy będę aktywował online pass).

Ja polecam multi bo jest naprawdę miodne. Dużo lepsze od poprzedniej części. Sam do dziś (znaczy się wczoraj wieczorem ostatni meczyk i usunięta beta z konsoli, czekamy na święta i po świetnym singlu pewnie wsiąknę na długo) maniaczyłem w betę :).

Dnia 01.11.2011 o 14:39, TobiAlex napisał:

Gram od wczoraj (nie za dużo). Gra musi być niesamowicie krótka skoro po 25 minutach
gry miałem ukończone 10% a po 40 minutach 16% gry. Multi nie mogłem sprawdzić, bo nie
było jeszcze premiery (mam nadzieję, że to o to chodzi a nie o jakiś problem z kluczami),
ale tak jak ktoś tu napisał, multi w tej grze to dodatek (zresztą do multi to teraz jest
BF3). I największy minus dla mnie - brak bonusów - w U2 było tego pełno - różne skróki
do singleplayera, broń, filtry i dzięki temu gra różniła się przy ponownym przechodzeniu
(sam grałem w tym ubraniu podobnym do antyterrorysty z karabinem M4). Tego w trójce nie
ma :( Więc niestety, po przejściu gry moja edycja specjalna wyląduje na Allegro (nawet
nie wiem czy będę aktywował online pass).

Ja tam w multi grał na pewno nie będę, na razie mam 14 misję / od niedzieli nie grałem / i dalej dobrze się bawię i na pewno gry nie odsprzedam, mam wszystkie trzy części - żałuję tylko że nie udało mi się nabyć Special Edition.

Wiesz co, ta Special Edition to też nie do końca jest dobrze rozwiązania - sposób umiejscowienia płyty w opakowaniu woła o pomstę do nieba - płyta jest zapakowana w taką jakby tekturową kopertę - nie dość, że aby ją wyjąć to trzeba chwycić za sam nośnik to jeszcze w dodatku za każdym razem jak wkładasz czy wyciągasz płytę, szoruje ona o tą kartonową kopertę więc szału nie ma :/

Dnia 01.11.2011 o 15:32, TobiAlex napisał:

Wiesz co, ta Special Edition to też nie do końca jest dobrze rozwiązania - sposób umiejscowienia
płyty w opakowaniu woła o pomstę do nieba - płyta jest zapakowana w taką jakby tekturową
kopertę - nie dość, że aby ją wyjąć to trzeba chwycić za sam nośnik to jeszcze w dodatku
za każdym razem jak wkładasz czy wyciągasz płytę, szoruje ona o tą kartonową kopertę
więc szału nie ma :/

Wiem jak to jest rozwiązane, widziałem unboxing - chodzi mi o samo wykonanie tego pudełka / dziennika i ilustracje, gdyż jestem fanem wszelkiego rodzaju artboków, itp.

Dnia 31.10.2011 o 19:11, palpatine napisał:

> to ogólnie kilka słów komentarza:

Nie przejmuj się :). Podszedłeś do tego tak, jak powinieneś - w pełni subiektywnie, emocjonalnie
i jednocześnie z właściwą rezerwą. Jeśli ktoś uważa, że gry powinno się oceniać, jak
komputery- zero-jedynkowo i bez zaangażowania, też nie powinien w ogóle w gry grać :).
Fajna recka i ocena uczciwa.

dzięki :)

Cóż dzisiaj przeszedłem U3 i zajęło mi to jakieś 10 godz. Może i krótko ale za to jak epicko. Zresztą w przypadku Uncharted nawet jakby single trwał 40 godzin to i tak by mi nie wystarczyło :)

Dnia 01.11.2011 o 19:14, Prince97 napisał:

Cóż dzisiaj przeszedłem U3 i zajęło mi to jakieś 10 godz. Może i krótko ale za to jak
epicko. Zresztą w przypadku Uncharted nawet jakby single trwał 40 godzin to i tak by
mi nie wystarczyło :)

No to 10h nie jest tak źle, U2 chyba 12h mi zajęło, no ale brakuje mi tych dodatków do odblokowania :(

Uuu, ale gra ma poważne błędy - udało mi się wpaść w przepaść (wylecieć poza mapę). Na tyle nieszczęśliwie, że w tym momencie musiało zrobić save - zapis nie do odzyskania :/ i muszę grać od nowa! No i parę razy zawiesiła się konsola.

Sorki, że 3 posty jeden pod drugim, ale po jakimś czasie znika opcja edycji. Nie wiem jak Wam udało się ukończyć grę skoro wciąż w rozdziale 6 (Chateau) jest błąd, którego nie mogę ominąć - jak wchodzę już do tego zamku, odsuwam belkę, przechodzę przez pomieszczenie z wodą i mam dotrzeć do wieży (pomieszczenie z dużymi schodami na górę) - że coś tu jest nie tak już świadczy o tym to, iż gdy wezmę skarb nie pojawia się informacja co to za skarb, potem w miejscu, gdzie Drake podnosi belkę (w tle widać już zbugowane tło) - tam jest brak dialogu (tzn. napisy są, bo mam włączane, ale gadki nie ma), przechodzę pod tymi belkami i zaraz spadam w mapę :/ Jak Wam udało się to przejść???

TobiAlex - mi gra też raz się zawiesiła, natomiast ani nie wypadłem za mapę ani nie miałem zabugowanych dialogów. Dziwne, tym bardziej, że przecież platforma ta sama (w sensie - i ja mam ps3 i ty, to nie pcty), a i nie jest to RPG zebysmy podjeli inne decyzje, ktore moglyby do takiego buga doprowadzic.

Też nie miałem większych problemów - raz, może dwa gra przycięła na chwilkę podczas przechodzenia z rozgrywki w cudscenkę i tyle, mam tylko normalne błędy, czyli przenikanie przez obiekty,postaci, itp.
w Chateau nie miałem żadnych problemów a do najlepszych / najzwinniejszych i najlepiej operujących padem / graczy nie należę - teraz jestem na pustyni,rozdział 19.

No problem już rozwiązany, zamieściłem info na oficjalnym forum. Wiecie co pomogło? Uruchomienie innej gry a potem jeszcze raz U3 - chodzi o to, że PS3 ma na HDD 2GB przeznaczone na cache (nawet o tym nie wiedziałem) - dopóki nie uruchomiłem innej gry (cache ten jest wymazywany z każdym uruchomieniem innej gry) w cachu znajdowały się błędne dane (skąd tego to już nie wiem). Ważne, że działa :) A tu mój filmik z tym błędem:

http://www.youtube.com/watch?v=zdgj-5GxzQE

Przy okazji - działa już multi :)

Zaloguj się, aby obserwować