Zaloguj się, aby obserwować  
Gram.pl

Howard: DLC do The Elder Scrolls V: Skyrim jak pełnowartościowe dodatki

21 postów w tym temacie

Zbroja dla konia zbroją dla konia, ale taki Shivering Isles to był rewelacyjny dodatek. Długi, lepszy fabularnie od podstawki, nie drogi i z masą questów pobocznych. Jeśli potrafili zrobić coś takiego do Obliviona to myślę że o DLC do Skyrim nie mamy się co martwić. (Chociaż z drugiej strony te tragiczne DLC do Fallouta.... :/)

Pepsi, jeśli zrobią to tak jak mówi Todd Howard, to w świetle dzisiejszych dlc należy im się więcej niż tylko "dobra robota" :)

Dnia 18.02.2012 o 17:19, Darkstar181 napisał:

Dodatki mogą być dobre, ale co będzie jeśli nie będzie można ich kupić przez
nieudolność Cenegi ?

Pewnie będzie je można kupić u Cenegi i być może będzie wersja Box jak w przypadku "Brakującego Ogniwa" do "Deus Ex" na terenie Polski.

Dnia 18.02.2012 o 17:24, Janek_Izdebski napisał:

Pewnie będzie je można kupić u Cenegi i być może będzie wersja Box jak w przypadku "Brakującego
Ogniwa" do "Deus Ex" na terenie Polski.

Ta, jasne. Tak jak masz boxowe wydania dodatków do F:NV.
Nawet jeśli Cenega będzie chciała wydać te dodatki to jeszcze jest kwestia ile trzeba będzie czekać żeby się pojawiły. Bo prawie półroczna obsuwa w przypadku Lonesome Road to już wynik.
A wziąwszy pod uwagę, że Skyrime na Steam dla Polski nie ma, do DLC tą drogą też nie da się kupić.

Co do samego newsa, to fajnie, że ludzie z Beth przypomnieli sobie, że lepiej wydać rzadziej ale coś co przykuje ludzi do gry a nie jakieś popierdółki, które do gry nic nie wnoszą.

Powrót do strategii z Morrowinda widzę, albo raczej mieszanka jej z strategią z Obliviona skoro mają być mniejsze paczki. I dobrze, bardzo dobrze, do RPGów lepiej wydać dodatek raz na rok ale porządny niż jedną przygodę co parę miesiecy. Pod tym względem Bethesda jest na prawdę wzorem z którego wszyscy powinni brać przykład, nie dość że za darmo udostępnili świetne narzędzia moderskie to zamierzają się przyłożyć do pracy przy dodatkach/DLC.

I tym sposobem - dzięki świetnej strategii dotyczącej zawartości dodatkowej - gra, która i tak jest rewelacyjna, stanie się jeszcze lepsza. Zawsze byłem zwolennikiem dużych, dopracowanych dodatków zamiast zatrzęsienia słabego i rozwalonego na małe kawałki contentu. Co więcej, już DLC do F3 wydawały mi się raczej konkretne. Jeśli w przypadku Skyrim mają stać się jeszcze bardziej obszerne, to mogę tylko powiedzieć: Brawo Bethesda! Od czasu premiery Skyrim (a może nawet kawałek wcześniej, od nawiązania współpracy z Obsidian, a tym samym zapalenia zielonego światła dla Fallouta: New Vegas) Howard z ekipą raz za razem trafiają w dziesiątkę.

Z dodatkami akurat w tej serii jest ok, choć za zapoczątkowanie tej patologii DLC zbroją dla konia powinni dostać po łapach.

Czekam na takie dodatki jak do Morrowinda. Skyrim po ochłonięciu z hype''u wydaje się pusty i robi częściej jako podstawka dla modów. Jak wszystko od Obka i dalej wymaga modów aby to ruszyć czymś innym niż kijem.

Myślę że to dobre posunięcie. Jeśli będą dorównywać tym pudełkowym to mogą ich nawet kilka zrobić, tak jak w F3 i FNV. Ja i tak czekam na GotY ;-)

imho muszą zrobić świetne dlc, bo przecież są narzędzia, przecież jak zrobią badziew gorszy niż zrobią modderzy to nikt tego nie kupi, tak ?

Dnia 18.02.2012 o 17:41, Phobos_s napisał:

Bo prawie półroczna obsuwa w przypadku Lonesome Road
to już wynik.

a tam, półroczna obsuwa, na polonizację tego wszystkiego czekaliśmy aż "dwa tygodnie przed GOTY", co w przypadku takiego dead money wynosi prawie rok. I to też wprowadzono cichaczem, bo wstyd się było przyznać ile to zajęło (w sumie szkoda, bo na łzawe przeprosiny i tekst "bo mamy za mało mocy przerobowych a tekstu sporo" zapytałbym wprost "to po cholerę bierzecie więcej licencji niż jesteście w stanie wykorzystać").

Dnia 18.02.2012 o 17:41, Phobos_s napisał:

Ta, jasne. Tak jak masz boxowe wydania dodatków do
F:NV. Nawet jeśli Cenega będzie chciała wydać te dodatki to jeszcze jest kwestia ile trzeba
będzie czekać żeby się pojawiły. Bo prawie półroczna obsuwa w przypadku Lonesome Road
to już wynik.
A wziąwszy pod uwagę, że Skyrime na Steam dla Polski nie ma, do DLC tą drogą też nie
da się kupić.

Nie zgadzam się z Tobą. Od jakiegoś pół roku Cenega usilnie pracuje nad poprawą wizerunku: pełne polskie polonizacje, Global ID Steam, boxowe "Brakujące Ogniwo", Muve Digital itd. Czy to mało? Wg mnie nie. Pozdrawiam.

Dobrze powiedziane: "Od jakiegoś pół roku".

Phobos_s nam ładnie przypomniał, co się działo przed tym "pół roku" w Cenedze.

Nie wierzę, że nagle ta "poprawa wizerunku" sprawi, że ludzie zapomną o smrodzie, jaki zostawiła ta "cudowna" firma swoim zachowaniem.

Dnia 19.02.2012 o 03:19, Janek_Izdebski napisał:

Nie zgadzam się z Tobą. Od jakiegoś pół roku Cenega usilnie pracuje nad poprawą wizerunku:
pełne polskie polonizacje, Global ID Steam, boxowe "Brakujące Ogniwo", Muve Digital itd.
Czy to mało? Wg mnie nie. Pozdrawiam.

..a także nagłe pojawienie się ostów za pisanie na forum "cenędza" (co zresztą dziwnie się zbiegło z aferą z pewnym moderatorem, który zarzucał m.in. domniemane naciski na newsroom by o nnaszym kochanym wydawcy nie pisał źle - czy to prawda czy nie to nie wiem, ale smród został), obecną sporą obsuwę gier paradoxu "bo dużo tekstu" czy generalnie polityka względem tanich serii działająca na zasadzie "podbijmy cenę w górę, obniżmy koszty wywalając takie bonusy jak poradniki czy instrukcja, a by źle to nie wyglądało zmieńmy serii szatę graficzną i udawajmy że to nie dla naszego zysku, ale coś zupełnie nowego". Fakt, jest się czym chwalić.
Na marginesie, muve digital ma tę zasadniczą wadę, że jest kolejną totalnie zbędną do życia aplikacją zaśmiecającą twardziela, bo każdy koniecznie chce mieć własny sklep z własnym luncherem. Dla wielu steam i origin to juz za wiele, a mamy jeszcze przeciez po drodze choćby impulse.. move to doprawdy zbędny bajer który wielu chętnie by wymieniło na jakieś ciekawe promocje wersji w pudełkach (bo ja wiem, może obniżka ceny F3 GOTY który od dwóch czy więcej lat kosztuje 130 zł?) lub od biedy same cd-keye uznawane przez steama.

Nie zgadzam się z Tobą.

Twoje prawo. Ale cóż, raczej pracownika cenegi (celowo piszę z małej) nie przekonam.

Od jakiegoś pół roku Cenega usilnie pracuje nad poprawą wizerunku:

Jak to mówią "lepiej późno niż wcale". Ale sorry, firma istnieje od 2001, 2002 roku. Po 10 latach zlewania klientów nagła poprawa "pół roku temu" nie spowoduje, że nagle będziemy tę nędzę kochać.

pełne polskie polonizacje

Mamy za to dziękować? Chyba za to, jako klienci płacimy, prawda. Poza tym, czasem lepiej zrobić dobre napisy niż beznadziejny dubbing.

Global ID Steam

Wow. Dzięki. A co ze Skyrim i Rage na Steam? To chyba polityka cenegi/1C spowodowała, że najnowszych tytułów Beth nie ma na Steam dla Polski. DLC więc także nie będzie.

boxowe "Brakujące Ogniwo"

Sorrki, pudełko z kartką z kodem to nie jest "wydanie boxowe". To nadal jest dystrybucja cyfrowa bo klient nie ma przecież fizycznego nośnika z własną kopią. Ale plus za wysiłek.

Muve Digital itd.

To już dark_master opisał więc nie będę powtarzał. Dla mnie to tylko niepotrzebna dodatkowa platforma.

Czy to mało? Wg mnie nie.

A wg mnie to mniej niż mało. To zero.

Pozdrawiam.

Ja również.

Dnia 19.02.2012 o 15:13, Phobos_s napisał:

Wow. Dzięki. A co ze Skyrim i Rage na Steam? To chyba polityka cenegi/1C spowodowała,
że najnowszych tytułów Beth nie ma na Steam dla Polski. DLC więc także nie będzie.

Akurat DLC do Skyrim na Steam dla naszego regionu jest...

Zaloguj się, aby obserwować