PirO_17

Problemy z komputerem (temat ogólny)

39367 postów w tym temacie

Wczoraj miałem bardzo częste przerwy w dostępie do internetu (niestety, mniejsze lub większe przerwy zdarzają się od ponad trzech lat), co skutkowało min. wolnym otwieraniem się stron oraz problemami z YT - jakość filmów sama ustawia się na najgorszą a ich ładowanie trwa w nieskończoność ... Czy to wina internetu, czy komputera? Raczej nie karty graficznej, bo ta ma dopiero 10 miesięcy.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
2 godziny temu, lis_23 napisał:

Wczoraj miałem bardzo częste przerwy w dostępie do internetu (niestety, mniejsze lub większe przerwy zdarzają się od ponad trzech lat), co skutkowało min. wolnym otwieraniem się stron oraz problemami z YT - jakość filmów sama ustawia się na najgorszą a ich ładowanie trwa w nieskończoność ... Czy to wina internetu, czy komputera? Raczej nie karty graficznej, bo ta ma dopiero 10 miesięcy.

może być wiele przyczyn awarii :)

 

http://downdetector.pl

po pierwsze sprawdz tzw dyspozytor dla ubogich :) jeżeli tam jest trochę wpisów to znaczy problem po stronie operatora. 

Dwa restart "urządzenia" dającego internet. Piszę urządzenia bo najpewniej jest to jakiś modem HFC. 

jak to nie pomaga - twardy reset

do tego w cmd ping wp.pl -t

netstat (jeżeli powyżej 30 wpisów to może świadczyć o kompie)

tracert np. wp.pl i zobaczyć gdzie i na jakich ip mamy największe przeskoki/straty

oczywiście tryb awaryjny z obsługą sieci i tam sprawdzamy

 

i podstawowe pytanie czy połączenie jest przewodowe czy po WiFi :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

AdwCleaner wykrył 11 błędów, po ich usunięciu i restarcie jest lepiej, choć modem nadal co jakiś czas odmawia współpracy i światełka nań gasną ale strony już się tak nie tną. Cóż, jutro ma przyjechać fachowiec z kablówki i zobaczymy, co powie ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Coś mi się wpierdzieliło do Firefoxa, prawdopodobnie OpenH264 Video Codec Ads. Na kilku stronach (min. Na Ekranie lub YT) otwiera mi linki do reklam, gier, stron erotycznych, itp. tak, ze trudno czyta newsy.

Odpaliłem ADWCleaner, coś znalazł ale się zawiesił podczas usuwania. Uruchomiłem go ponownie, znalazł, usunął, uruchomił ponownie PC ale nic to nie dało. Antywirus też coś znalazł w systemie - usunął, uruchomił ponownie system i nic. Odpaliłem też CCleaner i nic. Zainstalowałem Firefoxa, próbowałem przywrócić system i nic, nie powiodło się.

Co jeszcze mogę zrobić?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Witam.
Parę dni temu zrobiłem format na laptopie lenovo z51-70. Posiadam na nim dwie karty graficzne, intela 5500 oraz radeona m375 r9. Po zainstalowaniu sterowników odkryłem jeden mały problem. Podczas wprowadzenia laptopa w stan uśpienia, nie mogę już go wybudzić. Komputer uruchamia się od początku. Dwa dni siedziałem nad tym problemem i odkryłem że winę za to ponosi radeon. Kiedy wyłączam w menadżerze urządzeń tą kartę to wszystko jest w porządku. Jednak z drugiej strony chciałbym korzystać z obu kart graficznych a tymbardziej z radeona bo jest chyba lepszą kartą niż zintegrowana intela.Czy ktoś jest w stanie mi pomóc?

Edytowano przez Seqiu

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
20 godzin temu, Seqiu napisał:

Witam.
Parę dni temu zrobiłem format na laptopie lenovo z51-70.

Czy instalowałeś sterowniki od lenovo ? https://pcsupport.lenovo.com/pl/pl/products/laptops-and-netbooks/lenovo-z-series-laptops/z51-70/downloads

Bo jeżeli instalka windowsa nie zawierała ich sterowników to wtedy trzeba instalować od podstawy czyli instalacji chipsetu, stery do zintegrowanej intela, i grafika dedykowanej.

menadżerze urządzeń miales jakies zolte trojkaty/ostrzezenia?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Dnia 16.12.2017 o 12:26, Sarinew napisał:

Czy instalowałeś sterowniki od lenovo ? https://pcsupport.lenovo.com/pl/pl/products/laptops-and-netbooks/lenovo-z-series-laptops/z51-70/downloads

Bo jeżeli instalka windowsa nie zawierała ich sterowników to wtedy trzeba instalować od podstawy czyli instalacji chipsetu, stery do zintegrowanej intela, i grafika dedykowanej.

menadżerze urządzeń miales jakies zolte trojkaty/ostrzezenia?

Instalowałem wszystkie sterowniki od podstaw do z51-70 ale nie ze strony lenovo bo tam nie ma sterowników do windowsa 7, a ja właśnie takiego posiadam. I nie mam żadnych wykrzykników w menadżerze urządzeń 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Zaloguj się, aby skomentować

Będziesz mógł dodać komentarz po zalogowaniu się



Zaloguj się