Zaloguj się, aby obserwować  
Bartuc

Język C / C++ / C# / Java - pytania, problemy...

1979 postów w tym temacie

Dnia 12.09.2013 o 11:00, Lukasz924 napisał:

Witam, czy ktoś mogłby rozwiązać taki program:

Dana jest lista o elementach typu:
class element
{
int x,y,wiek;
struct element *nastepny;
}
Napisz funkcję zwracającą maksymalną wartość pola wiek ze wszystkich elementów listy.
(lista identyfikowana jest przez wskaźnik p do pierwszego elementu).

Nie za bardzo wiem jak to ugryźć, jeśli ktoś to rozwiąże będe miał obrazowy przykład
jak to mniej wiecej robić


Jeśli nie potrzebny ci gotowiec to spójrz na opisy drzew binarnych i listy pojedynczo wiązane bo właśnie tym jest opisywany przez ciebie problem.

Ale jeśli bez gotowca się nie obejdzie to tutaj masz paskudny napisany w trzy minuty przykład:
http://pastebin.com/M91VyQk0

Główną interesującą cię częścią kodu jest ta zajmująca 3 linie pętla while oraz 1 linia przed nią, to one właśnie rozwiązują podany przez ciebie problem.

O, widzę że z 10 osób mnie uprzedziło XD

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Jakie będą wartości elementów tablicy z w wyniku następującego wywołania funkcji.
long z[2],p=3;
z[0]=3;;
f(z, p);
zdefiniowanej:
void f( long *a , long &b )
{
b= *a;
++a;
*a=b;
}


Jakie będą wartości elementów tablicy z wywołania tej funkcji? Z tym mam problem, a nie chcę wrzucać w kompilator, chciałbym to przeanalizować

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Dnia 12.09.2013 o 12:01, Lukasz924 napisał:

Jakie będą wartości elementów tablicy z w wyniku następującego wywołania funkcji.
long z[2],p=3;
z[0]=3;;
f(z, p);
zdefiniowanej:
void f( long *a , long &b )
{
b= *a;
++a;
*a=b;
}


Jakie będą wartości elementów tablicy z wywołania tej funkcji? Z tym mam problem, a
nie chcę wrzucać w kompilator, chciałbym to przeanalizować


Na pierwszy rzut oka to nie zadziała - nie zaalokowałeś pamięci dla tablicy. Albo inaczej - zadziała ale wynik ciężko jest przewidzieć (chociaż mogę się mylić, od dawna w CPP nie pisałem ;P)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Hej, trochę nie na temat, ale niestety zdaje się że nasze forum nie ma osobnego tematu dotyczącego baz danych. Może tutaj znajdę kogoś kto mi pomoże? Potrzebuje stworzyć bazę danych, utworzyć w niej 3-4 tabele, wprowadzić do nich przykładowe dane a potem uzyskać z tego skrypt sql. Zna ktoś prosty programik który pomógł by mi to zrobić?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Dnia 12.09.2013 o 13:29, Paweuu napisał:

Hej, trochę nie na temat, ale niestety zdaje się że nasze forum nie ma osobnego tematu
dotyczącego baz danych. Może tutaj znajdę kogoś kto mi pomoże? Potrzebuje stworzyć bazę
danych, utworzyć w niej 3-4 tabele, wprowadzić do nich przykładowe dane a potem uzyskać
z tego skrypt sql. Zna ktoś prosty programik który pomógł by mi to zrobić?


Jaki silnik bazy danych? Chyba najprościej byłoby za pomocą MySQL i phpmyadmina.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Trudne pytanie mi zadałeś :P Nic mi nie wiadomo o silniku, więc pewnie jakikolwiek... Zadanie mam takie, iż muszę dostarczyć pliczek do przeglądnięcia takiej bazy + skrypt sql

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Dnia 12.09.2013 o 13:51, Paweuu napisał:

Trudne pytanie mi zadałeś :P Nic mi nie wiadomo o silniku, więc pewnie jakikolwiek...
Zadanie mam takie, iż muszę dostarczyć pliczek do przeglądnięcia takiej bazy + skrypt
sql


Robisz to do szkoły / na uczelnię/ dla kumpla ? Dziwne, że nie masz z góry narzuconego silnika. Tak jak rob006 zasugerował możesz użyć MySQL''a tylko zamiast phpMyAdmin ja bym wybrał MySQL Workbench - jak będzie trzeba tam możesz sobie ładny "rysunek" ze schematem bazy wygenerować ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Rozumiem, że muszę ściągnąć serwer mysql, potem połączyć się z nim w MySQl Workbench i potem powinienem móc utworzyć tę bazę?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Dnia 12.09.2013 o 14:19, Paweuu napisał:

Rozumiem, że muszę ściągnąć serwer mysql, potem połączyć się z nim w MySQl Workbench
i potem powinienem móc utworzyć tę bazę?


Zgadza się. Podczas instalacji serwera zapisz sobie gdzies / zapamiętaj hasło dla root''a - będzie ono potrzebne do łączenia się z bazą :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Dnia 12.09.2013 o 14:19, Paweuu napisał:

Rozumiem, że muszę ściągnąć serwer mysql, potem połączyć się z nim w MySQl Workbench
i potem powinienem móc utworzyć tę bazę?


Na Windowsie najprościej będzie zainstalować XAMPa.
Musisz też wiedzieć, że nie otrzymasz bazy danych, która działa sama z siebie. Piszesz że chcesz pliczek - pliczki same w sobie nic nie robią, pliczek trzeba czymś otworzyć.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Czy jest możliwość w Workbenchu utworzyć bazę danych posiadając taki skrypt?

CREATE TABLE [KLIENT] (
[Id] INTEGER NOT NULL PRIMARY KEY AUTOINCREMENT,
[Imię] [CHAR(30)] NOT NULL,
[Nazwisko] [CHAR(30)] NOT NULL,
[Telefon] [INTEGER(10)] NOT NULL,
[Adres] [CHAR(40)] NOT NULL,
[Adres e-mail] [CHAR(100)];
INSERT INTO `KLIENT` VALUES (1, ''Jan'', ''Kowalski'', 682405138, ''Witosa 7/14 30289 Kraków'', ''Jkowalski@gmail.com'');
INSERT INTO `KLIENT` VALUES (2, ''Grzegorz'', ''Nowak'', 679412587, ''Chmieleniec 1/42a 39201 Kraków'', ''Gnowak@gmail.com'');
INSERT INTO `KLIENT` VALUES (3, ''Anna'', ''Rogalska'', 504879400, ''Kwiatowa 7 39204 Kraków'', ''Arogalska@gmail.com'');
INSERT INTO `KLIENT` VALUES (4, ''Joanna'', ''Fic'', 604975104, ''Paderewskiego 4/2 39204 Kraków'', ''Jfic@gmail.com'');
INSERT INTO `KLIENT` VALUES (5, ''Damian'', ''Wolski'', 609456564, ''Zakopiańska 5 32134 Kraków'', ''Dwolski@gmail.com'');
INSERT INTO `KLIENT` VALUES (6, ''Mateusz'', ''Zięba'', 634745467, ''Grunwaldzka 3/4 32134 Kraków'', ''Mzieba@gmail.com'');

CREATE TABLE [FILM] (
[Id] INTEGER NOT NULL PRIMARY KEY AUTOINCREMENT,
[Reżyser] CHAR NOT NULL,
[Tytuł] CHAR NOT NULL,
[Data wydania] INTEGER,
[Gatunek Filmu] [CHAR(20)] NOT NULL);

INSERT INTO `FILM` VALUES (1,''Robert Zemeckis'',''Forrest Gump'',1994, ''Dramat'');
INSERT INTO `FILM` VALUES (2,''Frank Darabont'',''Zielona Mila'',1999, ''Dramat'');
INSERT INTO `FILM` VALUES (3,''Andy Wachowski'',''Matrix'',1999, ''Sci-Fi'');
INSERT INTO `FILM` VALUES (4,''Frank Darabont'',''Skazani na Shawshank'',1994, ''Dramat'');
INSERT INTO `FILM` VALUES (5,''Luc Besson'',''Leon Zawodowiec'',1994, ''Kryminał'');
INSERT INTO `FILM` VALUES (6,''Andrew Adamson'',''Shrek'',2001, ''Komedia'');

CREATE TABLE [GATUNEK FILMU] (
[Nazwa] [CHAR(20)] NOT NULL,
CONSTRAINT [] PRIMARY KEY ([Nazwa]));
INSERT INTO `GATUNEK FILMU` VALUES (''Dramat'');
INSERT INTO `GATUNEK FILMU` VALUES (''Sci-Fi'');
INSERT INTO `GATUNEK FILMU` VALUES (''Kryminał'');
INSERT INTO `GATUNEK FILMU` VALUES (''Komedia'');

CREATE TABLE [PŁYTA Z FILMEM] (
[Id] INTEGER NOT NULL PRIMARY KEY AUTOINCREMENT,
[Tytuł] CHAR NOT NULL,
[Dostępność] [INTEGER(1)] NOT NULL,
[Ilość] INTEGER);

INSERT INTO `PŁYTA Z FILMEM` VALUES (1,''Forrest Gump'',1,5);
INSERT INTO `PŁYTA Z FILMEM` VALUES (2,''Zielona Mila'',1,7);
INSERT INTO `PŁYTA Z FILMEM` VALUES (3,''Matrix'',1,9);
INSERT INTO `PŁYTA Z FILMEM` VALUES (4,''Skazani na Shawshank'',1,8);
INSERT INTO `PŁYTA Z FILMEM` VALUES (5,''Leon Zawodowiec'',1,9);
INSERT INTO `PŁYTA Z FILMEM` VALUES (6,''Shrek'',1,4);

CREATE TABLE [NUMER PŁYTY] (
[Id] INTEGER NOT NULL PRIMARY KEY AUTOINCREMENT,
[FilmId] INTEGER NOT NULL);

INSERT INTO `NUMER PŁYTY` VALUES (1,1);
INSERT INTO `NUMER PŁYTY` VALUES (2,1);
INSERT INTO `NUMER PŁYTY` VALUES (3,2);
INSERT INTO `NUMER PŁYTY` VALUES (4,2);
INSERT INTO `NUMER PŁYTY` VALUES (5,3);
INSERT INTO `NUMER PŁYTY` VALUES (6,3);
INSERT INTO `NUMER PŁYTY` VALUES (7,3);
INSERT INTO `NUMER PŁYTY` VALUES (8,4);
INSERT INTO `NUMER PŁYTY` VALUES (9,4);
INSERT INTO `NUMER PŁYTY` VALUES (10,4);
INSERT INTO `NUMER PŁYTY` VALUES (11,5);
INSERT INTO `NUMER PŁYTY ` VALUES (12,5);
INSERT INTO `NUMER PŁYTY` VALUES (13,6);

CREATE TABLE [WYPOŻYCZENIE] (
[NumerPłyty Id] INTEGER NOT NULL,
[KlientId] CHAR NOT NULL);

INSERT INTO `WYPOŻYCZENIE` VALUES (1,2);
INSERT INTO `WYPOŻYCZENIE` VALUES (6,2);
INSERT INTO `WYPOŻYCZENIE` VALUES (11,5);
INSERT INTO `WYPOŻYCZENIE` VALUES (13,6);
INSERT INTO `WYPOŻYCZENIE` VALUES (15,4);

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Dnia 12.09.2013 o 16:01, Paweuu napisał:

Czy jest możliwość w Workbenchu utworzyć bazę danych posiadając taki skrypt?


Nie wiem, składnia deklaracji struktury danych jest inna, spacje i polskie znaki w nazwach tabel też nie wróżą nic dobrego.

Ciągle nie powiedziałeś po co ci ta baza. Od biedy możesz ją nawet w Accessie zrobić.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Podobno nie ma głupich pytań. W robotyce i dziedzinach pokrewnych używa się systemów mobilnych i jakich zazwyczaj języków się używa do programowania? Asembler, C to mus, ale coś jeszcze? Na czym powinienem się skupić?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Dnia 12.09.2013 o 18:28, Dregorio napisał:

Podobno nie ma głupich pytań. W robotyce i dziedzinach pokrewnych używa się systemów
mobilnych i jakich zazwyczaj języków się używa do programowania? Asembler, C to mus,
ale coś jeszcze? Na czym powinienem się skupić?

Jeszcze czasami BASIC. Ale istnieją też wysokopoziomowe narzędzia typu Actum Realizer.
Można też uwzględnić Matlaba z odpowiednimi pluginami do platform testowych. Matlab jest bardzo prosty i wymaga dużo mniejszego nakładu pracy, jednocześnie pozwalając przetestować ogólny sens danego rozwiązania, ale trzeba liczyć się z wysokim kosztem i brakiem mobilności programu (środowisko windows).

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Mam kolejne pytanie: udało mi się utworzyć bazę, wprowadzić do niej dane, uzyskać skrypt SQL (choć każda tabela jest w innym pliku ale to raczej nie problem). Jeśli chciałbym pokazać tę bazę na innym komputerze, to wystarczy że skopiuję cały folder serwera czy to tak nie działa? Jestem kompletnym laikiem w tej dziedzinie, dla mnie niektóre rzeczy nie są oczywiste :P

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Dnia 12.09.2013 o 19:28, Dregorio napisał:

/.../
Więc skupić się na C i asemblerze?

Jak najbardziej C. Assembler to dopiero jak poznasz szczegółowo sposób działania procesorów.
>A mówiąc o BASIC masz na myśli Visual Basic?
Mam na myśli basic.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Dnia 12.09.2013 o 19:50, hans_olo napisał:

> /.../
> Więc skupić się na C i asemblerze?
Jak najbardziej C. Assembler to dopiero jak poznasz szczegółowo sposób działania procesorów.


Już bawię się w asemblerze na studiach(tzn. prawie, w tym półroczu będę mieć)

Dnia 12.09.2013 o 19:50, hans_olo napisał:

>A mówiąc o BASIC masz na myśli Visual Basic?
Mam na myśli basic.


Nie mogę znaleźć żadnych książek do tego, nie wiem czy po prostu źle szukam?
http://it-ebooks.info/search/?q=basic&type=title

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Dnia 12.09.2013 o 19:55, Dregorio napisał:

Nie mogę znaleźć żadnych książek do tego, nie wiem czy po prostu źle szukam?
http://it-ebooks.info/search/?q=basic&type=title

Traktowałbym to raczej jak ciekawostkę. C i assembler. A po robotyce i tak czeka Cię pewnie kariera w automotive i tyle z tego będziesz w życiu używał ;].

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Zaloguj się, aby skomentować

Będziesz mógł dodać komentarz po zalogowaniu się



Zaloguj się
Zaloguj się, aby obserwować