Zaloguj się, aby obserwować  
Lumbago

Kulinaria czyli wymiana przepisami

211 postów w tym temacie

O znalazłem na necie przepis, który bardzo lubię, ale jakoś nie chciało mi się go przepisywać z ksiązki kucharskiej, ale znalazłem podobny, więc go tylko rozszerzę
Ryż po turecku
1 szklanka ryżu,
2-3 pomidory lub łyżka ketchupu,
2 cebule,
3 łyżki oleju,
sól,
2 szklanki wody
Jeżeli chcemy użyć pomidorów, to wcześniej musimy je sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki, choć ja próbowałem z pomidorami i z ketchupem pikantnym Pudliszki, o wiele bardziej mi smakowało z Pudliszkami, niż z pomidorami - mocniejszy smak był, ale może to słabe pomidorki były:)
W dużym rondlu najpierw mocno rozgrzać olej, podsmażyć na nim drobno posiekaną cebulę ( nie przyrumieniać ), potem dodać ryż i mieszając trzymać na ogniu 3 min.(Należy mieszać przez cały czas uważając, aby nie przywarł do patelni/rondelka, zwłaszcza, jeżeli używamy za mało oleju, gdyż nie chcemy aby ryż się spalił - dzięki temu, będzie trzymał swój kształt i nie zmieni się nam później w papkę). Następnie wlać wodę, dodać wymyte, obrane ze skórki i pokrojone pomidory lub ketchup, posolić (ja jeszcze dodaje, 1-2ząbki czosnku, oraz troszkę ziół, bazylii oregano lub ziół prowansalskich oraz pieprz, lub chili) - po czym oczywiście wymieszać:). Gotować jeszcze ok. 5 min Kiedy ryż wchłonie całkowicie wodę, zdjąć naczynie z ognia, szczelnie przykryć, postawić w ciepłym miejscu. Ryż będzie gotowy do spożycia po około 1 godzinie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Kurczak Curry

Ta potrawa jest po prostu boska:D

Składniki:
1 pierś kurczaka (ok. 300g)
1 duży ziemniak, pocięty w 1cm kostkę
1/2 cebuli, posiekanej

Przyprawy:

1 łyżeczka przyprawy curry
1/2 łyżeczki sosu chili
1 łyżeczka oleju sezamowego

Jak ktoś woli ostre (np. ja) to dać wiele więcej przypraw
Sposób przygotowania:

1. Kurczaka pokroić w 1 1/2cm kostkę.

2.W woku (patelni) rozgrzać 2 łyżki oleju (polecam więcej).Mieszając smażyć kurczaka 2 min. (polecam ok 5min).Wyjąć na talerz.

3.W wok (patelnię) ponownie rozgrzać 2 łyżki oleju (polecam więcej), smażyć kawałki ziemniaka, od czasu do czasu mieszając aż się ładnie zarumieni.Dodać cebulę, mieszając smażyć jeszcze 20 sek. (można więcej).Dodać przyprawy, dobrze wymieszać.Dodać kurczaka.Smażyć jeszcze kilkanaście sekund.Danie gotowe.

P.s. Polecam jeść tą potrawę z ryżem.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bigos

Składniki:
6 kg kapusty kiszonej;
0,25-0,5 kg śliwek suszonych bez pestek (kalifornijskie);
2 kg wołowiny;
2 kg wieprzowiny;
0,5 kg wędzonego boczku;
cebula, papryka, borowiki suszone (do smaku), puszka przecieru pomidorowego, sól, pieprz;
olej (oliwa), masło do smażenia;
1 butelka 0,7 l czerwonego wytrawnego wina;

Wykonanie:
Otwieramy butelkę z winem i nalewamy szklankę. Próbujemu, wypijając pół szkalanki, czy nie skwaśniało. Pozostałe pół szklanki odstawiamy daleko.
Kapustę kiszoną wrzucamy do dużego garnaka. Dodatkowo kroimy ją nożem.
Wołowinę kroimy w kostkę o krawędzi 2-3 cm, solimy, pieprzymy i smażymy na oleju do porządnego zrumienienia ze wszystkich stron. Od czasu do czasu próbujemy wołowinę, popijając czerwonym winem (z drugiej szklanki oczywiście).
Po usmażeniu całość, razem z olejem wrzucamy do garnka z kapustą kiszoną. Na patelnię po smażeniu dodajemy trochę masła, mieszamy z resztkami po smażeniu i wlewamy do garnka z kapustą. Myjemy patelnię.
Wieprzowinę smażymy identycznie i również próbujemy, popijając winem.
Kroimy wędzony boczek w małą kostkę 1-2 cm i wrzucamy do garnka z kapustą.
Do garnka z kapustą i mięsem dodajemy śliwki suszone, cebulę, grzyby i przecier pomidorowy.
Wypijamy (o ile coś zostało) resztę wina z butelki.
Dolewamy wodę tak, aby kapusta ani mięso nie wystawały z wody.
Na samym końcu dodajemy pół szklanki czerwonego wina, które uprzednio odstawiliśmy daleko.
Gotujemy całość pod przykryciem minimum 4 godziny.
Po ugotowaniu przekładamy zawartość do mniejszych naczyń, które, po ostygnięciu, wstawiamy do lodówki (1) lub zamrażarki (pozostałe).
Począwszy od następnego dnia bigos , po podgrzaniu, jest gotowy do spożycia.
Uwagi:
Jak trafi się nam mięso nie badane (z dzika, upolowanego przez wujka), to nie próbujemy, czy dobrze się usmażyło, bo może to źle się skończyć. Ale po 4 godzinach gotowania z kapustą, nic nie ma prawa nam zaszkodzić.
Bigos najlepiej jeść z czerwonym winem, jako samodzielną potrawę.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Heh, pytanie mam dosyć nietypowe, ale jednak je zadam ;] Czy ktoś może mi w przybliżeniu podać z czego składa się tzw. "Sałatka szefa" serwowana w McDonald''zie? Sałatka jest ekstra, ale jednak szkoda mi zawsze wydawać nie wiadomo ile pieniędzy, skoro podobną, ale znacznie więcej i taniej można zrobić w domu ;] Powiem, że sam nie przyglądałem się za bardzo na składniki owej sałatki;]

P.S. Jeżeli ktoś zna przepis na sos "1000 wysp" to jest to mile widziane :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Dnia 13.09.2006 o 14:43, Budo napisał:

Kawa cesarska (biała kawa)
Składniki:
2-4 łyżeczki kawy (najlepiej rozpuszczalnej)

/.../

Dnia 13.09.2006 o 14:43, Budo napisał:

Przygotowanie:
Kawę zalać wrzątkiem. /.../


Wiem, wiem, strasznie stary ten post, ale po takim przepisie cinus'' raczej kawy nie polubił, zalana wrzątkiem kawa rozpuszczalna nie jest zbyt smaczna i często jest kwaśna. Koniaku też nie lubię, więc perspektywa kupna butelki dla zużycia dwóch łyżek niespecjalnie mnie nęci :)
Za to wspomniane przez Ciebie wcześniej kakao jest jak najbardziej mile widziane, np. w takiej kawie:

2 czubate łyżeczki kawy mielonej
1 łyżeczka kakao
szczypta kardamonu
ćwierć łyżeczki imbiru (ja daję całą, ale wtedy jest już naprawdę ostra)
2-3 goździki

Do rondelka wlać 1 i 1/4 szklanki zimnej (!) wody, wsypać wszystkie składniki i postawić na małym ogniu do zagotowania (uwaga - kipi). Po odstawieniu z ognia zamieszać i odczekać chwilę aż ''grunt'' opadnie na dno. Rozlać do filiżanek i słodzić miodem.
Tak przygotowana kawa jest dosyć mocna, aromatyczna i esencjonalna, nieźle stawia na nogi :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

>"Sałatka szefa" serwowana w McDonald''zie?

SAŁATKA SZEFA:
Składniki:
1/2 szklanki oliwy, 1/4 szklanki octu winnego, 2 roztarte ząbki czosnku, 2 łyżeczki oregano, 10 dag sałaty, po 30 dag szynki i żółtego sera (pokrojonych w paski), 1,5 szklanki szklanki startej marchewki, 30 dag pokrojonych pomidorków koktajlowych, 1 szklanka czerwonej cebuli pokrojonej w piórka, 2 jajka na twardo pokrojone w cząstki, 1/4 szklanki liści bazylii
Przygotowanie:
Zrób sos z oliwy, octu, czosnku i oregano. Przypraw do smaku, polej pozostałe składniki sałatki. Wymieszaj.

O przepis poprosiłeś ponad 2 miesiące temu, ale mam nadzieje, że nie zmieniłeś gust.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Hmm chciałbym dorzucić coś od siebie, może przepis się powtórzy (za co przepraszam):

Moje jedno z ulubionych dań - zapiekana kasza gryczana :) Bardzo pyszne i dość szybkie danie :)

Potrzebne składniki:
-Kasza gryczana
-mięso mielone
-cebula
-żółty ser
-śmietana
-pietruszka
-sól, pieprz

A więc do dzieła :) Kaszę gryczaną gotujemy we wrzątku, a mięso mielone wraz z cebulką podsmażamy i dusimy na patelni - przyprawiamy. Gdy kasza i mięso będą gotowe, łączymy w jednym naczyniu - najlepiej żaroodpornym. Do tego, dosypujemy żółty ser starty na tarce. Mieszamy wszystko razem po czym zamykamy nasze naczynie i wkładamy do piekarnika. Około 5 min przed końcem podgrzewania w piekarniku wyjmujemy nasze przyszłe danie i wierzch polewamy śmietaną (jak ktoś lubi może również posypać wierzch serem) i z powrotem wkładamy na parę minut do piekarnika. Na kończy przed jedzeniem wierzch możemy posypać pietruszką (wedle gustu). Danie możemy podawać wraz z jakąś surówką - jak dla mnie najlepiej pasuje suróweczka z kiszonej kapusty.

Smacznego

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

ja tam przewaznie to jadam platki a przynajmiej 2 razy dziennie ale moge wam podac na bardzo prosty koggelmoggel albo na ryz z mlekiem ale to jest chyba banalnie latwe ale zeby sie nie wyrozniac to ja tez napisze...
KogelMogel.
1.Jajko
3 czubate lyzki Kakao (moze byc tez bez kakao)
szczypta soli
5 łyzek cukru
jedziem...wiec tak oddzielamy bialko od zoltka i do zoltka wsypujemy 5 lyzek cukru a do bialka nic tylko szczypte soli tak na paznokiec potem te bialko mieszamy najlepiej mikserem,az dojdzie do konsystencji ktora równac bedzie sie z pianą potem mieszamy za pomocą miksera to zoltko z cukrem az bedzie takie w miare gęste i potem te bialko dodajemy do tego zoltka i dosypujemy 3 lyzki cukru i all jeszcze raz mieszamy...i wychodzi nam pyszna domowa slodycz :D

Ryz z mlekiem.
Jest to banalnie latwe wstawiamy do garnka wode,dosypujemy szczypte soli i wzucamy woreczek z ryzem potem zakrywamy pokrywką i czekamy 20 min nastepnie wyciagamy ryz wysypujemy do miski zalewamy mlekiem dajemy z 5 lyzek cukru mozna wiecej jak ktos lubi slodkie nom i potem mieszamy i sie zajadamy :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

A ja wrzucę jeszcze moje pierwsze ciacho, robię je od 9 roku życia, bardzo proste:
Biszkopt z owocami
Składniki:
5 jajek, 1,5 szklanki mąki pszennej (najlepiej typu 450-tortowa) i tyleż samo cukru, łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli, owoce, ew. jakiś aromat.
Przygotowanie:
Ustaw w piekarniku temp. na 200*C. Oddziel białka od żółtek (tak pisze w przepisie, ja tego nie robię) i ubij ze szczyptą soli te pierwsze. Powoli dodawaj cukier, a po całkowitym wymieszaniu żółtka (po jednym). Nastepnie aromat, mąkę i proszek (ważne: stopniowo!). Przełóż do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartej blachy. Ewentualnie wyłóż na ciasto owoce, które warto wcześniej opruszyć mąką. Jeśli dodajesz wiśnie najpierw odłóż je do odsączenia. Ciasto smakuje równiesz idealnie bez owoców. Włóż do piekanika na jakieś 30-45min. (sprawdzaj patyczkiem [jak suchy - gotowe]).

Jest to moja "interpretacja" ciasta, jak będzie czegoś więcej lub mniej nic się nie stało. Pamiętaj róznież, że ciasto wykonujesz na własną odpowiedziałność!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

To ciasto, które robi moja mama nie wiem jak się nazywa. Ale powiedzmy, że Ciasto mojej Mamy.

Składniki:

- litr serka waniliowego czyli około 4-5 opakowań
-3 torebki galaretki (dwie torebki muszą być takiej samej galaretki a trzecia może być inna)
-paczka biszkoptów
-dowolne owoce (mogą być maliny, jagody, borówki praltycznie każdy owoc pasuje)

Przygotowanie:
Najpierw trzeba przygotować okrągłą formę do ciasta wysokości okoły 7-8 cm i średnicy mniej więcej 25 cm. Formę wykładamy folią (przesroczystą). Później musimy przygotować galaretkę więc gotujemy ją w dwóch oddzielnych garnkach według przepisu na opakaowaniu (w jednym 2 takie same galaretki a w drugim trzecią, inną). W czasie gdy galaretka się gotuje my wrzucamy wszystkie serki do jednego naczynia (oczywiście nie wrzucamy opakowań, ale ich zawartość). Kiedy galaretka się ugotuje odstawiamy ją aby troche ostygła, ale nie wstawiamy jej do lodówki. Kiedy galaretka stygnie my możemy ułożyć biszkopty w formie do ciasta, układamy z nich jedną warstwę na dnie formy. Jeżeli galaretka wystarczająca ostygła wlewamy (tą galaretkę, którą ugotowaliśmy z jednej torebki to formy tak aby przykryła biszkopty. Powinno nam zostać jeszcze sporo galaretki w garnku. Odstawiamy formę z biszkoptami i galaretką do lodówki. Asz do czasu zcięcia się galaretki. W tym czasie drugą porcję galaretki (tą którą ugotowaliśmy z dwóch torebek) mieszamy dokładnie z serkami, następnie do powstałej w masy dodajemy owoce jeżeli dodajemy jakieś większe owoce typu brzoskwinia, ananas to kroimy je w kostke taką 2 centymetrową. Wszystko mieszamy. Jeżeli galaretka na biszkoptach już się zcieła to wylewamy na nią masę, którą wcześniej przygotowaliśmy. I odstwiamy na do lodówki na 30-45 min(żeby masa choć trochę stwardniała). Później na masie układamy owoce i zalewamy je galaretką pozostałą z zalania piszkoptów. Później wszystko odstawiamy do lodówki na 2 godziny.

Smacznego!
Piszcie jak wam smakowało i pytajcie się jeżeli nie jesteście czegoś pewni.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Dnia 13.09.2006 o 15:19, minimysz napisał:

"PIZZA


Bardzo dziękuje za ten przepis, cała rodzina się zachwycała jaki to ze mnie kucharz :P. Wiem, że już trochę czasu minęło od twojego wpisu, ale dopiero niedawno zacząłem przeglądać ten temat dokładnie. A ciasto naprawde wyśmenite. ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Ja to często robię sobie kawę. Pół szklanki mleka i czasem słodzę miodem jak jest, ale trzeba to wymieszać przed dolaniem mleka bo będzie zimne i się mało wymiesza.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Pilnie potrzebuje przepis na kurczaka z KFC (Najwazniejsza panierka). :)
W gogle jest duzo przepisów , ale w komentarzach piszą , ze to inny smak. :>

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

To moze ja zapodam przepis na pizze:P

3/5 szklanki wody
1/5 kostki drozdzy
4 lyzki cukru
1/4 szklanki oleju(zwyklego nie silnikowego:P)
Maka(na oko:P)

Wlewamy do miski wode, dodajemy drozdze i wsypujemy cukier. Mieszamy tak zeby rozpuscily sie drozdze i cukier. Kiedy woda stanie sie koloru jednolitego i bedziemy pewni ze cukier i drozdze sie rozpuscily nalewamy olej. Nastepnie wsypujemy maki troche i mieszamy otzrymujemy ciasto trosdzke ciapowate. Dosypujemy maki w takich ilsociach az w koncu przestanie sie nam przyklejac do lap:P(takie lekko wilgotne i lepkie ciasto jest dobre). Nastepnie wykladamy ciasto na blache o srednicy 32 cm(jesli chcecie zrobic pizze o wiekszych rozmierach wezcie cala szklanke wody). Formujemy "spod" pizzy. Nastepnie dokladamy dodatki jakie chcemy. Moje ulubiuone to: Salami, Czosnek(w kostkach Korr:P), pieczarki(pokrojone w cieniutkie plasterki), Cebula, Ser i na to wszystko delikatne paski papryki. Wszystko posypujemy ziolami(prowanslaskie, oregano, bazylia, a najlepiej wszystko na raz). Pizze wkladamy na 15 minut do rozgrzanego do 220 st. C piekrnika.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

zróbcie tak...chelb nasmarować masłem,szynka jaką lubicie,na to cebula + cebula prażona,ogórek,na to ser,i posypać przyprawą do kebaba,gyrosa,frytek i kurczaka (jak robiłem nockę z kolegą to nie mieliśmy nic pod ręką i robiliśmy eksperymenty) pyszne...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Młodzi ( i nieco starsi ) kucharze! Potrawa, na którą podam przepis wyda wam się prymitywna i trywialna, ale gdy właśnie wkuwacie kolejne twierdzenia matematyczne, gracie na kompie, czy robicie Bóg wie co innego a zarazem nie macie czasu nie ma to jak:

"ZUPKA CHIŃSKA" by DeuS®

- "zupka chińska" ( najlepiej z firmy Vifon, smak nie ma znaczenia ).
- Przyprawa do kurczaka
- Pieprz
- Bulion
- Przyprawa do Grilla
- Zioła do sałatek
- Ziarenka smaku

Co ciekawe, można tę "potrawę" przyrządzić nawet wtedy, gdy brakuje wam któregoś z powyższych skłądników.
Wodę gotujemy w czajniku, zawartość opakowania z "zupką" wyjmujemy. NIE KRUSZYMY MAKARONU!! Następnie dodajemy wszystkie przyprawy ( oczywiście lepiej nie przesadzać ), zalewamy wrzątkiem, zakrywamy i... czekamy. Najlepiej jakieś 10 min. by makaron dobrze nasiąkł wodą.
I voila! Gotowe. Efekt? Pyszne, długie kluszeczki. Mniam ;P .

BTW: Najlepiej ową "potrawę" jeść pałeczkami.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Zaloguj się, aby obserwować